- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zbog problema sa disanjem posetio lekara i otkrio da mu je u nosu izrastao – zub /foto/

© Fotolia / Sebastian DudaZubar - ilustracija
Zubar - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Hirurzi bolnice Maunt Sinaj u Njujorku bili su zapanjeni kada su otkrili dva i po centimetra dugačak zub koji raste iz desne nozdrve čoveka. Ovaj 38-godišnjak je otišao kod lekara jer je imao problema sa disanjem – očigledno, nekoliko godina. Lekari su prvo videli devijaciju septuma, kao i kalcifikovane septalne ostruge, a onda su otkrili nešto drugo.
Ovo je iznenadilo i zbunilo doktore jer čovek nije imao istoriju traume lica ili bilo koje druge abnormalnosti koje odgovaraju ovim izraslinama, na osnovu izveštaja u časopisu „Nju Ingland džurnal of medisin“.
Hirurzi Sagar Kana i Majkl Tarner izveli su rinoskopiju, koja koristi svetlo i sočivo, tako da lekari mogu da vide unutrašnjost nosnih prolaza pacijenta. Tada su otkrili da je „u dnu desne nozdrve primećena tvrda, neosetljiva bela masa“.
Koristeći rendgenske snimke ili ultrazvuk, lekari su mogli da potvrde da je njihov nalaz „ektopični zub u nosnoj šupljini“. Ektopični zub je sličan impaktiranim zubima, jedina razlika je što se ektopični zubi pojavljuju tamo gde ne bi trebalo, kao, na primer, u nosu.
Međutim, izuzetno je retko da se tako nešto dogodi. Ektopični intranazalni zubi se javljaju kod 0,1 odsto do jedan odsto populacije. Češći su kod onih sa rascepom usana. U ovom slučaju nije evidentno šta je odgovorno za rast zuba.
Prema navodima bolnice Nacionalne zdravstvene službe (NHS) „Kraljica Viktorija“ u Grinstedu u Engleskoj, zubi su ektopični kada se „jedan ili više zuba razviju u pogrešnom položaju, na kraju se zaglave i ostanu zakopani u vilicu ispod desni. Najčešći ektopični zubi su očnjaci u gornjoj vilici, prenosi „Sputnjik Internešenal“.
„Glavni rizik ovoga je da zub može da udari u koren drugih zuba odraslih i da izazove oštećenja. Ponekad zbog toga mogu da se osećaju klimavim i na kraju ih treba ukloniti. Cista se takođe može formirati oko zakopanog zuba“, kažu iz NHS.
Nekim ljudima je u ustima ostao mlečni zub, koji zakopani odrasli zub nije prirodno istisnuo. Ovaj mlečni zub se vremenom može izgubiti, ostavljajući prazninu ili zahtevati dalji stomatološki tretman da bi se zamenio.
Kada su hirurzi uklonili Njujorčaninu zub iz njegove nazalne šupljine, otkrili su da je bio dug 14 milimetara. Srećom, čovek nije pretrpeo nikakve komplikacije posle operacije i više nema problema sa disanjem.
Zubar - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Kada je zubobolja opasna po život
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala