- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turski odgovor Ukrajini na zahtev da se Bosfor i Dardanele zatvore za ruske brodove

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaBolьšoй protivolodočnый korablь Tihookeanskogo flota RF "Admiral Tribuc", 2017
Bolьšoй protivolodočnый korablь Tihookeanskogo flota RF Admiral Tribuc, 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske vojne brodove, ali ruska strana će imati pravo da vrati svoju flotu u bazu, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
„Dobili smo zvaničan zahtev od Ukrajine. Odredbe Konvencije iz Montrea izuzetno su jasne i precizne. U ratu, u kome Turska nije jedna od strana, mogu biti preduzete mere protiv zemalja koje učestvuju u njemu. Turska može da ograniči prolaz ruskih vojnih brodova kroz moreuze. Međutim, Konvencija iz Montrea takođe predviđa da brodovi zemalja koje učestvuju u ratu mogu da se vrate u svoje baze i to treba da im bude dozvoljeno“, rekao je Čavušoglu, prenela je tele vizija „TGRT Haber“.
Ranije je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bondar izjavio da Kijev traži od Ankare da zatvori moreuze za Ruse.
Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države. Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardanele.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Sami smo, svetske sile posmatraju izdaleka, moramo pokrenuti dijalog sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala