- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zabranjuje letove aviona Velike Britanije u svom vazdušnom prostoru

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaAvion na nebu
Avion na nebu  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Rusija ograničava korišćenje svog vazdušnog prostora za avione koji su povezani sa Velikom Britanijom ili su registrovani u njoj, uključujući tranzitne letove, saopštila je „Rosavijacija“.

„Od 11.00 časova po moskovskom vremenu 25. februara uvedeno je ograničenje za korišćenje vazdušnog prostora Rusije za letove aviona koji su u vlasništvu, koji su iznajmljeni ili su na korišćenju lica povezanih sa Velikom Britanijom ili registrovanih u Velikoj Britaniji do tačaka na teritoriji Rusije, uključujući tranzitne letove kroz vazdušni prostor Rusije“, saopštila je „Rosavijacija“.

Kako je precizirano, ova mera je preduzeta u skladu sa odredbama Međuvladinog sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Rusije i Velike Britanije kao „odgovor na neprijateljske odluke vazduhoplovnih vlasti Velike Britanije u vezi ograničenja na obavljanje redovnih letova aviona koji su u vlasništvu, iznajmljeni ili koje koristi lice povezano sa Rusijom ili registrovano u Rusiji“.
Ističe se da je Rusija uputila predlog britanskim vazduhoplovnim vlastima da održe konsultacije o letovima između zemljama, međutim jutros je stigao negativan odgovor.
„To je povod da ruska strana preduzme recipročne mere u skladu sa odredbama međuvladinog sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Rusije i Velike Britanije u cilju poštovanja principa pariteta i jednakih prava za avio-kompanije“, precizirano je u saopštenju „Rosavijacije“.
Britanski premijer Boris Džonson u četvrtak je, govoreći u parlamentu, rekao da London zbog situacije u Ukrajini zabranjuje delatnost Aeroflota u Ujedinjenom Kraljevstvu, a takođe uvodi sankcije brojnim vojnim korporacijama. Nakon toga je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosavijacija) poslala obaveštenje britanskim vazduhoplovnim vlastima da se pridržavaju odredbi ugovora o vazdušnom saobraćaju, upozoravajući da bi Rusija nakon sankcija Aeroflotu mogla da primeni recipročne mere.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
SVET
Britanija objavila koje sankcije uvodi Rusiji: Na udaru "Aeroflot", VTB banka; Sankcije i za Minsk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala