- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Ukrajini

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Rusija je uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na hitan prekid vojne operacije te zemlje u Ukrajini.
Za rezoluciju je glasalo 11 država članica Saveta bezbednosti, protiv je bila Rusija, čime je automatski aktiviran veto jedne od država stalnih članica SB. Tri države su bile uzdržane, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Rezoluciju su predložili Sjedinjene Američke Države i Albanija.
U predloženoj rezoluciji pisalo je da „SB UN podržava poziv generalnog sekretara UN Ruskoj Federaciji da prekine napad na Ukrajinu“, te da „SB UN izražava duboko žaljenje u vezi sa agresijom Ruske Federacije protiv Ukrajine“.
Takođe, navodilo se da SB UN poziva Rusiju da „odmah prekine primenu sile protiv Ukrajine i uzdrži se od daljih nezakonitih pretnji primenom sile ili primene sile protiv bilo koje države UN“.
Rusija je tim predlogom rezolucije pozvana da „neodložno, potpuno i bez preduslova povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u sklopu njenih međunarodno priznatih granica“.
U rezoluciji je stajalo i da se izražava i žaljenje zbog ruskog priznanja Donjecke i Luganske oblasti, te se pozivala Rusija da poništi tu odluku.
Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala