- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusiji privremeno suspendovana prava u Savetu Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Prava Rusije u Savetu Evrope su suspendovana, mera je privremena, a Ruska Federacija ostaje članica organizacije, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.
„U skladu sa Statutom Saveta Evrope, Komitet ministara je danas odlučio da Ruskoj Federaciji oduzme pravo na predstavljanje u Komitetu ministara i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Suspenzija prava nije konačna nego privremena mera, a kanali komunikacije ostaju otvoreni “, saopštila je organizacija, uz napomenu da je odluka povezana s vojnom operacijom Rusije u Ukrajini.
„Odluka doneta danas znači da Ruska Federacija ostaje članica Saveta Evrope i potpisnica relevantnih konvencija Saveta Evrope, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju Komiteta ministara ES se napominje da će se žalbe protiv Rusije pred Evropskim sudom za ljudska prava i dalje razmatrati, kao i da će sudija iz Rusije ostati član tog tela.
Prethodno je premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio da je Savet Evrope pokrenuo proceduru obustavljanja članstva Rusije u toj organizaciji, na inicijativu njegove zemlje i Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala