- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peking: Regionalna bezbednost nemoguća uz jačanje i širenje vojnih blokova

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Kine Van Ji
Ministar inostranih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Regionalna bezbednost ne može biti garantovana jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova, izjavio je u petak ministar inostranih poslova Kine Van Ji i dodao da je potrebno uvažavati zabrinutost svih zemalja u sferi bezbednosti.
„Kina se zalaže za jedinstvenu koncepciju bezbednosti. Bezbednost jedne zemlje ne može biti postignuta na račun smanjene bezbednosti drugih“, rekao je Van Ji.
Kineski šef diplomatije održao je u petak seriju telefonskih razgovora sa stranim kolegama, uključujući britansku ministarku spoljnih poslova Liz Trus, diplomatu EU Žozepa Borelja i diplomatskog savetnika francuskog predsednika Emanuela Bona.
Van Ji je istakao da se Kina zalaže za zaštitu suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih zemalja, uključujući Ukrajinu.
„Kina se odlučno zalaže za poštovanje i zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštuje ciljeve i principe Povelje UN“, rekao je diplomata i naglasio da je ovaj stav Pekinga dosledan i jasan i da se podjednako odnosi i na ukrajinsko pitanje.
Van Ji je, međutim, istakao da se Kina uvek s neodobravanjem odnosila prema rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji su se pozivali na poglavlje 7 Povelje UN, koja dozvoljava primenu sile i sankcija.

Kina se nada što skorijem dijalogu Rusije i Ukrajine

Diplomata je istakao da je Savet bezbednosti UN dužan da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize, da Kina pozdravlja ideju o direktnom dijalogu Rusije i Ukrajine, kao i da se nada da će on početi što je pre moguće.
„Kina podržava sve humanitarne napore koji doprinose mirnom rešavanju ukrajinske krize“, rekao je Van Ji, uz napomenu da je neophodno garantovati bezbednost života i imovine civila u Ukrajini i sprečiti humanitarnu krizu.
Kina, kako je rekao ministar, pažljivo prati situaciju u Ukrajini i naglašava da je važno biti suzdržan i ne dozvoliti da situacija izmakne kontroli.
Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
RUSIJA
Moskva: Ukrajina odustala od pregovora, predlaže da se pitanje prebaci za sutra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala