- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi presek stanja: Ruska vojska preuzela kontrolu nad Černobiljem, uništeni avioni i brodovi

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaKonvoj ruske vojne tehnike na Krimu
Konvoj ruske vojne tehnike na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije su tokom specijalne operacije onesposobile 118 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

„Među njima je 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 14 raketnih sistema S-300 i 'Osa', 36 radarskih stanica“, rekao je Konašenkov.

Ruska i ukrajinska vojska zajedno obezbeđuju reaktor u Černobilju

Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije preuzele su potpunu kontrolu nad teritorijom u području Černobiljske nuklearne elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Zajedničko delovanje pripadnika ruskih desantnih snaga i ukrajinskih vojnika koji obezbeđuju reaktor garancija je da nacionalističke formacije ili druge terorističke organizacije ne mogu da zloupotrebe trenutnu situaciju u zemlji kako bi izvele nuklearne provokacije“, istakao je Konašenkov.
Radioaktivna pozadina u području nuklearne elektrane je u granicama normale. Osoblje nuklearne elektrane nastavlja da opslužuje objekte u redovnom režimu i prati radioaktivnu situaciju, ističe se u saopštenju ruske vojske.
Ministarstvo odbrane navodi i da je za vreme specijalne operacije oboreno pet ukrajinskih borbenih aviona, jedan helikopter i pet bespilotnih letelica.
Likvidirano je i 18 tenkova i drugih oklopnih vozila, sedam raketnih lansera, 41 jedinica automobilske tehnike i pet borbenih brodova.
Takođe se navodi i da 36. brigada ukrajinskih marinaca spustila oružje i zatražila od Donjecke Narodne Republike koridor kako bi napustila tu teritoriju.
U području Zmijskog ostrva (Odeska oblast) 82 ukrajinska vojnika su položila oružje i predala se. U najskorije vreme će se vratiti porodicama nakon što potpišu izjave o odustajanju od učešća u borbama.

„Tokom borbenih dejstava preko 150 vojnika i pripadnika različitih ukrajinskih bezbednosnih struktura je položilo oružje i predalo se“, rekao je Konašenkov.

U području Nikolaevska predalo se 11 vojnika 53. ukrajinske mehanizovane brigade.
Prema rečima Konašenkova, snage DNR i LNR nastavljaju kontraofanzivne operacije protiv jedinica Oružanih snaga Ukrajine uz podršku Oružanih snaga Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Sami smo, svetske sile posmatraju izdaleka, moramo pokrenuti dijalog sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala