- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lideri DF-a i Demokrate odbili da idu na konsultacije kod Đukanovića

© Foto : Facebook/Demokratski front/PrintscreenMilan Knežević i Andrija Mandić, lideri Demokratskog fronta
Milan Knežević i Andrija Mandić, lideri Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Lideri Demokratskog fronta odbili su da danas idu na konsultacije kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, vezano za predlaganje mandatara.
U pismu Đukanoviću oni su poručili da će da brane izbornu volju ostvarenu 30. avgusta 2020. i pozvali predsjednika države i DPS-a da ne pokušava da destabilizuje državu.
Njihovo pismo upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prenosimo u cjelini:
„Gospodine Đukanoviću,
Koristimo ovu priliku da Vas obavijestimo da nećemo prisustvovati konsultacijama na koje ste nas pozvali, iz više razloga.
Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dijela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cijenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka.
Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rešenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30.08.2020. godine. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana.
Duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rešavati formiranjem Vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.
Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cijenimo da bi i istovremeno održavanje predsjedničkih izbora, prije krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize.
Nakon svega navedenog, smatramo da se još nijesu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove Vlade Crne Gore“, piše u pismu lidera DF-a.

Ni Demokrate neće na konsultacije

I Demokrate su odbile poziv i neće ići na konsultacije. Jedan od razloga je i to što su poziv dobili telefonom, a ne u pisanoj formi. Predhodno su iz Demokratskog fronta saopštili da neće ići na konsultacije kod Đukanovića.
Đukanović bi razgovore trebalo da nastavi sa predstavnicima manjinskih partija.
Nakon konsultacija, predsjednik bi trebalo da da mandat za sastav vlade onom ko obezbijedi podršku 41 poslanika u Skupštini.
Poslanici opozicije i koalicije Crno na bijelo (CNB) predali su Skupštini predlog za sazivanje sjednice parlamenta za 3. mart.
Za prvu tačku dnevnog reda predloženo je ponovno odlučivanje o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, a kao druga tačka dnevnog reda predložen je izbor predsjednika Skupštine.
Potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić saopšto je danas da neće sazvati sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi se ozvaničila nova parlmenatrna koalicija što bi bila izdaja izborne volje glasača iskazane na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020 godine.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
REGION
Vijesti: Đukanović počinje konsultacije o mandataru
Blokada na skveru u Nikšiću
 - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
REGION
Blokada saobraćajnica širom Crne Gore, Knežević najavio i blokadu Skupštine /video, foto/
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
REGION
URA, DPS i stranke manjina traže sjednicu Skupštine Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala