- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krizu u Ukrajini NATO koristi kao paravan za povratak na Balkan

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
NATO koristi ukrajinsku krizu kao paravan da bi se ponovo raširio po Balkanu pod izgovorom da sprečava Rusiju da destabilizuje ovaj deo Evrope, kaže profesor Srđan Perišić povodom informacije da je NATO misija EUFOR u BiH postala bogatija za još oko 500 vojnika.
U naredne dve nedelje u BiH će stići NATO vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, čime će broj pripadnika vojnih snaga Alijanse u ovoj državi stići do brojke od 1.100 vojnika na terenu, od mogućih 3.500 koliko je propisani limit ove misije od strane UN.

Paravan za NATO planove

Profesor Srđan Perišić podseća da su Bošnjaci mesecima unazad prizvali NATO vojsku, ali smatra da je odluka da baš u ovom momentu kontingent Eufora bude pojačan manje vezan za želje Bošnjaka, a mnogo više za dešavanje u Ukrajini.
„Mislim da se radi o tome da Zapad koristi situaciju u Ukrajini da bi dodatno zaoštrio situaciju u celoj Evropi prema Rusiji. NATO i Amerika sada zapravo stvaraju jedan blok evropskih zemalja prema Rusiji a kao deo toga jeste i pritisaka na Srbe na Balkanu. Jer oni Srbe smatraju kao potencijalne ruske saveznike i prijatelje,“ objašnjava Perišić.

„Čekaju“ Ruse

Perišić smatra da NATO želi da jačanjem svoje misije u BiH manifestuje jedinstvo, kao i da spreči navodni plan Rusije da posle Ukrajine krene u destabilizaciju Balkana.
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
REGION
Šta to zna London: Britanci šalju vojnike u BiH na mig SAD — poruka i Rusiji
„Međutim u konkretno ovom slučaju jačanjem misije EUFOR ništa ne dobijaju, jer je to misija pod komandom SB UN i njen mandat je produžen do kraja ove godine, tako da ne mogu baš u potpunosti da zloupotrebe tu misiju jer svaki iskorak vojnika iz te misije je u stvari rušenje odluke SB UN o njihovoj namerni,“ napominje Perišić u izjavi za Sputnjik.
 Politički lider Bosanskih Muslimana , Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
REGION
Bakir je malo nervozan, Zapad ga ne sluša: Hoće li kopirati recept svog oca da dozove NATO u BiH
U tom kontekstu sve ovo što se sada dešava u vezi sa jačanjem NATO misija u okruženju je čist performans, dakle, sveopšta dramatizacija na ovom području pod plaštom sprečavanja ruske moguće destabilizaciju, ističe naš sagovornik.

Deo propagandnog rata

„To su gluposti, čista propaganda i deo informacionog rata,“ zaključuje naš Perišić, uz napomenu da možemo očekivati povećanje svih NATO misija u okruženju.
Inače, snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i u celoj BIH je trenutno raspoređeno oko 600 vojnika. Iz EUFOR-a je saopšteno da je raspoređivanje ovih snaga mera predostrožnosti, koja se preduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, pozicioniranjem dovoljnog broja sposobnih snaga u zemlji koje će pružiti podršku BiH institucije uz održavanje bezbednog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će, kako je rečeno, biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.
Pogledajte Sputnjikovu specijalnu emisiju o dešavanjima u Donbasu:
U najnovijoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ Ljubinka Milinčić odgovora na pitanje da li Putin obnavlja rusku imperiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala