- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Izjava Zelenskog o pregovorima o neutralnom statusu – pozitivan pomak

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je spremnost predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da sa Rusijom pregovara o neutralnom statusu Ukrajine „korak u pozitivnom pravcu“.

„Verovatno je to korak u pozitivnom pravcu, sad je na nama da izanaliziramo tu izjavu. Više o tome ne mogu da kažem“, rekao je Peskov.

On takođe nije mogao da kaže da li Kremlj razmatra eventualni kontakt ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.
Takođe je rekao i da je Moskva čekala na koordinisan odgovor Zapada posle pokretanja specijalne operacije u Ukrajini i naglasio da Kremlj smatra da će normalizacija odnosa kad-tad nastupiti.
Upitan da li Kremlj i dalje smatra Zelenskog predsednikom Ukrajine, Peskov je odgovorio potvrdno.
„Da, naravno, Zelenski je predsednik Ukrajine“, rekao je Peskov novinarima.
Osvrnuo se i na odluku da se otkažu letovi na jugu Rusije rekavši da je ta mera uvedena kako bi se osigurala bezbednost putnika zbog situacije u Ukrajini.

Probleme izazvane sankcijama ćemo rešiti

Peskov je, komentarišući eventualne posledice zbog novih sankcija Zapada koje se tiču visokotehnoloških oblasti, rekao da će problema u tom polju biti, ali da to nisu nerešiva pitanja.

„Ta zavisnost se u poslednjih nekoliko godina smanjivala. Glavni cilj je bio da se, u svetlu svih tih novih sankcija, uvoz zameni sopstvenom proizvodnjom. U mnogim poljima je taj cilj dostignut“, kazao je on.

Takođe je naglasio i da će Rusija odgovoriti na nove sankcije Zapada, te da će princip reciprociteta biti primenjen.
„Koliko će one biti simetrične ili asimetrične zavisi od naše predstojeće analize. Glavni cilj kojim ćemo se voditi biće naši sopstveni interesi“, naglasio je.

O odluci UEFA da se finale Lige šampiona prebaci u Pariz

Sa žaljenjem smo primili informaciju o odluci UEFA da se finale Lige šampiona premesti iz Sankt Peterburga u Pariz, kazao je Peskov.

„Žalosno je što je takva odluka doneta. Znate i sami da bi Sankt Peterburg mogao da osigura maksimalno dobre uslove kako bi se održao taj fudbalski spektakl, ali odluka je doneta“, rekao je Peskov.

Upitan da li on smatra tu odluku politizovanom, Peskov je odgovorio: „Ja to nisam rekao“.
Zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
RUSIJA
Kijev spreman za pregovore sa Rusijom o neutralnom statusu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala