- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

© Flickr / James StringerHrvatska zastava
Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori zbog zahteva Opštine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.
„Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene da se isele iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje delovanje, imaće dalekosežne negativne posledice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori“, poručilo je hrvatsko ministarstvo.
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ocenjuje da se time Hrvatima Crne Gore šalje veoma negativna poruka zbog koje su, kako su naveli, s pravom razočarani i krajnje uznemireni, „posebno jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom na to da su je pre sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe“.
Hrvatsko ministarstvo ističe da problem s Domom kulture nije rešen u skladu s obećanjima predsednika vlade Crne Gore, ministara i drugih zvaničnika i smatra „neprihvatljivim ovakvu zloupotrebu političkog pritiska na celokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama“.
Navodi se i da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zagarantovana crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009., kao i međunarodnim aktima.
„Posledice ovakve lokalne, ali za celokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikom“, stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva, preneo je portal RTCG.
Portal podseća da je Opština Tivat ranije saopštila da neće produžavati ugovor o besplatnom korišćenju objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi koji lokalna uprava ima sa NVO Hrvatska krovna udruga Duks Kroatorum, pa nakon što on istekne 15. aprila, ta NVO i svi ostali aktuelni korisnici prostora u tom objektu koji je vlasništvo lokalne uprave Tivta, moraju da ga napuste.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala