- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zvaničnici BiH podeljeni o situaciji u Ukrajini, Đukanović i Plenković osudili Rusiju

© AP Photo / Amel EmricPredsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović izjavili su da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu, odnosno da osuđuju jutrošnje aktivnosti Rusije u toj zemlji, a Milorad Dodik je ranije rekao da bi BiH u ovom slučaju trebalo da ostane neutralna. Rusiju su osudili i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i hrvatski premijer Andrej Plenković.
Komšić je na društvenim mrežama saopštio da je rano jutros razgovarao sa otpravnikom poslova ukrajinske Ambasade u Sarajevu, koji ga je, kako navodi, „zvanično obavestio da je počeo napad na Ukrajinu“ i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće.
„Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini“, naveo je Komšić.
Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najoštrije je osudio, kako je naveo, „invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu“.
„Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civilizovanog sveta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga“, naveo je Džaferović, prenosi turska agencija „Anadolija“ iz BiH.
Predsedništvo BiH ima tri člana Predsedništva, a odluke se donose konsenzusom.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da bi Bosna i Hercegovina trebalo da bude neutralna kada je reč o ukrajinskoj krizi. Takođe, rekao je da stavovi Komšića i Džaferovića nisu zvanični stavovi BiH.
Kazao je i da Republika Srpska neće doneti nijednu meru koja bi mogla da naruši odnose Srpske i Rusije, prenosi Tanjug.

Rusiju osudili i Đukanović i Plenković

I crnogorski predsednik Milo Đukanović najjoštrije je osudio jutrošnju, kako je naveo, "vojnu agresiju Moskve na Ukrajinu".
„Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine. Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbednost i ugrožava njenu stabilnost“, napisao je Đukanović na „Tviteru“.
On je saopštio da se Crna Gora pridružuje pozivima čelnika Evropske unije Rusiji „da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“.
Specijalnu vojnu akciju Moskve u Ukrajini osudilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore i pozvalo Rusiju da povuče trupe i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.
Osudama se pridružio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je danas pozvao zvaničnu Moskvu da, kako je naveo, odmah prestane s vojnim napadima na Ukrajinu.
„Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava“, napisao je Plenković na „Tviteru“ i dodao:
„Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom“.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putina saopštio je da je Rusija jutros započela specijalnu vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine.
Više o aktuelnoj situaciji u Ukrajini pogledajte u Sputnjikovoj specijalnoj emisiji posvećenoj ovoj temi, u kojoj govori glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić:
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Lukašenko: Ne sme se dopustiti krvoproliće, može se sprečiti sveobuhvatni rat u Ukrajini
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Britanija obećala novu rundu vojne pomoći Ukrajini - Zaharova: Već ste pomogli, sada odmorite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala