- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin pozvao građane Ukrajine da odnose s Rusijom grade samostalno

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin se u svom govoru rano jutros posebno obratio građanima Ukrajine i pozvao ih da odnose s Rusijom grade samostalno.
Rusija je 2014.godine morala da zaštiti građane Krima i Sevastopolja od onih koje vi sami zovete „naci“. Krimljane i Sevastopoljci su napravili svoj izbor – da budu sa svojom istorijskom domovinom, s Rusijom, i mi smo to podržali. Ponavljam, jednostno nismo mogli da postupimo drukčije.
Današnji događaji nisu povezani sa željom da se zadire u interese Ukrajine i ukrajinskog naroda, oni su povezani sa zaštitom same Rusije od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca i pokušavaju da je iskoriste protiv naše zemlje i njenog naroda, rekao je Putin.
“Ponavljam, naši postupci su samozaštita od pretnji koje nam stvaraju i od još veće nesreće od one koja se danas dešava.Ma koliko teško bilo, molim vas da to shvatite i pozivam vas na saradnju da bismo što pre okrenuli ovu tragičnu stranicu i zajedno krenuli napred, da nikom ne dozvolimo da se meša u naše poslove, u naše odnose, nego da ih gradimo samostalno, tako da to stvori neophodne uslove za prevazilaženje svih problema i, bez obzira na postojanje državnih granica, jača nas iznutra kao jedinstvenu celinu. Ja verujem u upravo takvu našu budućnost“, rekao je ruski predsednik.
On se posebno obratio i vojnicima oružanih snaga Ukrajine.
„Vaši očevi, dedovi i pradedovi nisu se zbog toga borili protiv nacista, branili našu zajedničku domovinu da bi današnji neonacisti osvojili vlast u Ukrajini. Zakleli ste se na vernost ukrajinskom narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i iživljava se nad samim narodom. Ne ispunjavajte njena kriminalna naređenja. Pozivam vas da odmah položite oružje i idete kući. Obajsniću: vojnici ukrajinske armije koja ispune ovaj zahtev mogu neometano da napuste zonu borbenih dejstava i da se vrate svojim porodicama“, poručio je Putin.
On je još jednom naglasio da će sva odgovornost za moguće krvoproliće u celini i potpunosti biti na savesti vladajućeg režima na teritoriji Ukrajine.
Više o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i o reakcijama na Putinov istorijski govora, uoči potpisivanja ukaza o priznavanju nezavisnosti Donjecka i Luganska, pogledajte u najnovijoj epizodi "Moj pogled na Rusiju":
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Ozbiljno upozorenje Putina: Ne pokušavajte da se umešate!
Vojne vežbe u LNR - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Ukrajinske avio-baze onesposobljene
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala