- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Povodom 120 godina od rođenja: Izložba akademika Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji Kuće legata

© Foto : Kuća legataSlika Dedinje Nedeljka Gvozdenovića.
Slika Dedinje Nedeljka Gvozdenovića. - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Izložba umetničkih dela akademskog slikara Nedeljka Gvozdenovića, povodom 120 godina od rođenja ovog velikog umetnika, dobrotvora i darodavca, svečano će biti otvorena večeras u 19 časova, u Galeriji Kuće legata u ulici Kneza Mihaila 46.
Posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratiće se član gradskog veća zadužen za kulturu profesor Fadilj Eminović, direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.
Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine 20. veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića, sadrži između 1.700 i 1.800 slika.
Poklon-zbirku svojih dela akademik-slikar Gvozdenović preneo je 1980. godine u vlasništvo gradu Beogradu. Legat čine 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.
Zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici, gde je još krajem sedamdesetih godina prošlog veka planirano da se realizuje projekat Galerija legata čiji je inicijator bio i Nedeljko Gvozdenović, njegova dela poklonjena gradu Beogradu samo su povremeno izlagana.
„Povodom 120 godina od rođenja akademika Nedeljka Gvozdenovića, Kuća legata oživljava uspomenu na ovog velikog dobrotvora i darodavca izložbom njegovih radova. Dela velikog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine“, saopštila je Kuća legata.
Izložba Lubarda–Jedna priča  - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
DRUŠTVO
„Lubarda – jedna priča“: Mini retrospektiva – od pariskih galerija do „Patnji naroda“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala