- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Operacija Rusije trajaće kratko, a pomirenje će biti dugo – Ukrajinci zaraženi nacionalizmom /video/

© Sputnik / STR / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Za osam godina, ukrajinsko rukovodstvo uspelo je da dobar deo Ukrajinaca zarazi virusom nacionalizma i zbog toga će proces pomirenja između Rusije i Ukrajine trajati dugo, za razliku od specijalne operacije ruske vojske koja će se uskoro završiti.
Ovim rečima dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti iz Moskve Branko Vlahović komentariše aktuelne događaje u Donbasu. Prema njegovim rečima, tragedija Ukrajine ogleda se u tome što je pre osam godina napravljen pakt između ukrajinskih ultranacionalista sa zapada zemlje i, kako kaže, ukrajinske lopovske elite.
Zbog toga će, smatra on, period pomirenja trajati duže nego što to predviđa beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je izjavio da bi Ukrajina za deset do petnaest godina mogla da postane čak i članica ODKB.

Ukrajinci inficirani mržnjom

„Vlasti kojima je rukovodio Porošenko, a sada Zelenski, inficirali su narod mržnjom. Zelenski je dobio izbore zato što je obećao da će rešiti problem Donbasa na miran način. Ali, što mu je više padao rejting, on se sve više približavao najrigidnijim ukrajinskim nacionalistima“, podseća Vlahović.
Na žalost, Ukrajincima će biti potrebno mnogo vremena da očiste dušu od mržnje, dodaje on. Upravo zbog mržnje koja se prema Rusiji gaji u Ukrajini, problem neće biti moguće rešiti u kratkom roku.
Da li je moguća kontraofanziva?
O mogućnosti da Ukrajina pokrene kontraofanzivu protiv Donbasa, Vlahović smatra da ukrajinska armija nema snage za tako nešto.
„Kada vam neko uništi sve aerodrome, centre veze, to je obezglavljena vojska. Zelenski može da podigne ljude na nekakvom elementu patriotizma, ali da se oni organizovano suprotstave ruskoj armiji, mislim da za to nisu u stanju“, konstatuje Vlahović.
Najveća greška Zelenskog i njegovog okruženja je što nisu pravili objektivne analize svojih mogućnosti, već su verovali u zapadnu pomoć – smatrali su da su strani instruktori i plaćenici dovoljni da ratuju sa ruskom vojskom. To je, prema Vlahovićevim rečima, ponavljanje priče iz Gruzije – ceo četvrti sprat gruzijskog ministarstva odbrane bio je rezervisan za američke vojne savetnike i oni su nagovorili tadašnjeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da napadne ruske mirovne trupe na granici sa Južnom Osetijom.
„Istu grešku su sada napravili Ukrajinci. Putin im je davao signale. Mogu da se ljute koliko hoće na Putina, ali Putin ih je upozoravao šta može da se dogodi i imali su punih sedam godina za razmišljanje, posle potpisivanja Minskih ugovora. Međutim, oni su glumili provincijske mangupe“, kaže Vlahović.
U najnovijoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ Ljubinka Milinčić odgovora na pitanje da li Putin obnavlja rusku imperiju:
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala