- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija ne dejstvuje protiv ukrajinskog naroda, već vlasti u Kijevu

© REUTERS / CARLO ALLEGRIStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Dejstva Rusije u Donbasu nisu usmerena protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN.
Ruske vlasti su i dalje otvorene za dijalog, ali ne nameravaju da dozvole novi krvavi masakr u Donbasu, dodao je on.
„Želeo bih da ponovim da koren današnje krize oko Ukrajine leži u delovanju same Ukrajine, koja se bavi dugogodišnjom sabotažom svojih direktnih obaveza iz Minskog paketa mera“, objasnio je Nebenzja.
Sa svoje strane, stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica je, komentarišući govor ruskog kolege o odluci Kremlja da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Donbasu, rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio rat njegovoj zemlji.
On se obratio svom ruskom kolegi sa zahtevom da zvanično potvrdi da u vreme sednice Saveta bezbednosti UN „ruske trupe ne granatiraju, ne bombarduju ukrajinske gradove i da nisu prešle na teritoriju Ukrajine“.
Nebenzja mu je odgovorio da se događaji u Ukrajini ne mogu nazvati ratom.
„Nemojte to zvati ratom. To se zove ’Specijalna vojna operacija u Donbasu’“, istakao je on.
On je podsetio da je specijalna posmatračka misija OEBS-a zabeležila tokom proteklog dana skoro dve hiljade slučajeva kršenja primirja u Donbasu, uključujući skoro 1.500 eksplozija.
„Stanovnici Donjecka i Luganska i dalje su primorani da se kriju u podrumima, priliv izbeglica u Rusiju se nastavlja. Priroda provokacija od strane Oružanih snaga Ukrajine se nije promenila“, konstatovao je Nebenzja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Eksplozije odjekuju u Dnjepopertrovsku, Kijevu, Odesi, Harkovu, meta - vojna infrastruktura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala