- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Nikome se nećemo pravdati – ako bude potrebno, uvodimo trupe u Donbas

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Beloruske trupe nisu uključene u rusku operaciju u Ukrajini, ali ako bude potrebno mogu biti angažovane, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Nećemo se pravdati povodom toga da li učestvujemo ili ne učestvujemo u tom sukobu. Naših trupa tamo nema. Ali ako bude potrebno, ako to bude neophodno Rusiji i Belorusiji – biće“, rekao je Lukašenko.
Takođe je saopštio da je zatražio od Rusije da „rezerviše“ deo zajedničke grupe koja se nalazi na zapadu Rusije u slučaju napada na Minsk.
„Tokom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom jutros, istakao sam ovo: mi dobro vidimo šta se dešava u tom pravcu (skupljanje snaga NATO-a u Poljskoj i Litvaniji). Zato treba da ga zatvorimo, kako zaista ne bi dobili nož u leđa. Ali istovremeno kažem da imamo zajedničku grupaciju, čiji je deo, naravno, osnova beloruske vojske, a deo se nalazi na zapadnim granicama Rusije“, rekao je Lukašenko.
Kako kaže, zatražio je od Putina da ne angažuje deo te grupacije kako bi bila rezervisana za svaki slučaju, ako se nešto iznenada desi.

„Kažem Putinu, zamolio bih da se ne angažuje deo te grupacije kako bi bila rezervisana za svaki slučaju ako se iznenada nešto desi. Odgovor (Putina):'Obećavam ti i kunem se da će bilo kakav napad pa čak i jedan korak preko granice na teritoriju Belorusije značiti da napadaju Rusiju'“, saopštio je Lukašenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Više o aktuelnoj situaciji u Ukrajini pogledajte u Sputnjikovoj specijalnoj emisiji posvećenoj ovoj temi, u kojoj govori glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala