- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Ne sme se dopustiti krvoproliće, može se sprečiti sveobuhvatni rat u Ukrajini

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko apeluje da se spreči izbijanje sveobuhvatnog rata u Ukrajini, prenela je državna agencija Belta.

„Sukob je počeo, šta činiti? Želim da me u ovom momentu oni (u Ukrajini) saslušaju. Treba tražiti načine da se spreči krvoproliće i pokolj. Razumete li, ako, ne daj Bože, počne kopnena operacija...“, rekao je beloruski lider.

On je naglasio da se još može sprečiti sveobuhvatni sukob u Ukrajini, ali da je potrebno sesti za pregovarački sto.

„Treba tražiti način za sprečavanje krvoprolića. Kako se to ne bi dopustilo i kako bi se zaustavila eskalacija treba sesti za pregovarački sto“, konstatovao je on.

On je predložio da se održe pregovori Ukrajine i Rusije u Minsku. Lukašenko je dodao da Rusija „zaista ne namerava da okupira Ukrajinu“.
Lukašenko smatra da su neki od uslova za pregovore Moskve i Kijeva demilitarizacija Ukrajine, sprečavanje te zemlje da uđe u NATO i prekid borbi u Donbasu.

„Da bi se sprečilo krvoproliće u Ukrajini i zaustavila eskalacija potrebno je sesti za pregovarački sto, ali Rusija nikada neće sesti s njima za pregovarački sto ako se prethodno ne dogovore pitanja o kojima će se razgovarati“, kazao je Lukašenko.

Kako kaže, radi se o pet ili šest pitanja.
„Tamo su dva-tri pitanja vezana za Ukrajinu. Prvo je demilitarizacija Ukrajine, sprečavanje ulaska u NATO i prekid vojnih operacija protiv Donjecka i Luganska. Možda će se pojaviti i druga pitanja“, ocenio je Lukašenko.
On je rekao da Ukrajina trpi poraz, te da bi trebalo da učini ustupke i odgovori na zahteve Rusije.

Beloruska vojska ne učestvuje u ruskoj operaciji

On je naglasio da beloruska vojska ne učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

„Pročitao sam: 'Oko 5 sati ujutru državna granica Ukrajine na području Rusije i Belorusije izložena je napadu od strane ruskih trupa koje podržava Belorusija'. Najgori nitkovi! Naša vojska ne učestvuje u toj operaciji“, rekao je Lukašenko na operativnom sastanku sa vojskom, prenosi državna agencija „Belta“.

Takođe je rekao da je rano jutros razgovarao telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini.
„On me je do detalja upoznao sa situacijom. Kako je rekao, cilj operacije je jasan: zaustavljanje genocida nad narodom u DNR i LNR“, istakao je Lukašenko.
Takođe je kazao da je vojno rukovodstvo Ukrajine bilo upozoreno na mogućnost vojnih operacija, ali nije preduzelo nikakve korake.

Deo ruskih trupa ostao u Belorusiji

On je napomenuo da je nakon zajedničkih vojnih vežbi deo ruskih trupa ostao na teritoriji Belorusije, te da je on lično to predložio Putinu za vreme poslednjeg sastanka u Moskvi.
„Zašto? Nije me sramota da kažem: nismo bili spremni da pokrijemo južni pravac u ovoj situaciji, jer ukrajinske jedinice – vojska, ne graničari, napredovale su do granice i počele su da izvode manevre. Videli smo to, ali mi tamo nikada nismo imali trupe. Zato sam predložio da manji deo ruskih trupa ostane na južnim granicama, dok ih ne zamenimo svojim Oružanim snagama“, objasnio je Lukašenko.
Kako kaže, Putin je prihvatio njegov predlog.
Lukašenko je naložio vojsci da preduzmu mere za zaštitu Belorusa, a vladi da obezbedi normalan rad privrede.
Takođe je rekao da je pitanje priznanja DNR i LNR na dnevnom redu, te da će uskoro učiniti tako kako bude potrebno i Minsku i Moskvi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Ozbiljno upozorenje Putina: Ne pokušavajte da se umešate!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala