- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: SAD neće ratovati protiv Rusije

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Američke vlasti ni pod kojim scenarijem neće poslati američke trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Ne znam koliko puta moram ovo da ponovim: ne postoji scenario po kome će predsednik (Džozef Bajden) poslati američke trupe da se bore u Ukrajini protiv Rusije“, rekla je ona na redovnom brifingu.
Portparolka Bele kuće je naglasila da Bajden ni pod kojim okolnostima neće menjati ovu odluku.
„Nećemo se boriti protiv Rusije i nećemo raspoređivati trupe u Ukrajini da se bore protiv Rusije“, potvrdila je Psakijeva.
Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.
Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala