- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Očekujemo garancije bezbednosti, uključujući i Rusiju

© REUTERS / GLEB GARANICHPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne jasne bezbednosne garancije, uključujući i garancije od Rusije.
„Nije tajna da Budimpeštanski sporazum ne funkcioniše, a svima nam je jasno, bez iluzija, da Ukrajina danas nije ni u jednom bezbednosnom savezu. Mi se branimo sami, uz podršku partnera“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.
Predsednik Ukrajine je napomenuo da bezbednosna arhitektura u svetu i Evropi zahteva renoviranje.
"Ukrajinci ginu, pa su Ukrajini sada potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne. Želimo da znamo da možemo da zaštitimo svoje ljude, svoje domove i ne samo sebe. Ovde je veoma važno da postoji podrška drugih partnera. I s obzirom na činjenicu da danas imamo 150.000 ruskih vojnika na granici s privremeno okupiranim teritorijama, smatram da Rusija treba da bude među ovim zemljama koje daju jasne garancije bezbednosti“, rekao je Zelenski.
Ukrajina je 1994. potpisala Budimpeštanski memorandum, odričući se treće najveće svetske zalihe nuklearnog oružja u zamenu za obećanje drugih zemalja potpisnica da će štititi njenu bezbednost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala