- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje za Evropu: Sankcije protiv ruskog gasa bile bi „samoubistvo“

© Sputnik / Grigoriy SisoevSeverni tok
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Uvođenje sankcija protiv ruskog gasa bilo bi „samoubistvo“ za Evropu, rekao je nemački politikolog Aleksandar Rar za list „Večernja Moskva“, komentarišući odluku Vlade Nemačke da obustavi sertifikaciju „Severnog toka 2“.
Po njegovim rečima, u stvari, evropskim zemljama su „grčevito“ neophodne dodatne isporuke plavog goriva iz Rusije kako bi popunili poluprazna skladišta.

„Niko neće uvoditi sankcije protiv ruskog gasa. To bi bilo samoubilački. Zato Nemačka, da bi sačuvala obraz i pokazala da želi da kazni Rusiju za, kako ovde kažu, kršenje međunarodnog prava, uvodi tu sankciju kao najoštriju“, objašnjava stručnjak.

On smatra da postupci Berlina u vezi gasovoda ništa ne menjaju, jer on još nije bio pušten u rad. Kako Rar dodaje, nemačke vlasti su preduzele privremenu meru.
„Rusiji niko neće zatvoriti put u Evropu, jednostavno privremeno kažnjavaju sankcijama. U svakom slučaju – pokušavaju. O 'Severnom toku 2' nije kazana poslednja reč. On može da se priključi u bilo kom trenutku i da počne da radi“, ističe Rar.
Takođe pretpostavlja da bi ruske kontra sankcije mogle da budu „veoma oštre“.
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Medvedev: Dobro došli u novi svet – gas će koštati 2.000 evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala