- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski „Naftogas“: Očekujemo da će se nastaviti isporuke ruskog gasa

© AFP 2023 / SERGEY BOBOKUkrajinski Naftogas
Ukrajinski Naftogas - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
U Ukrajini očekuju da će se nastaviti isporuke ruskog gasa, ako „ne dođe do rata velikih razmera“ i ratnih dejstava na celokupnoj teritoriji zemlje, izjavio je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko.
„Mi ne očekujemo prekid tranzita gasa, ako ne bude velikih vojnih akcija na celokupnoj teritoriji Ukrajine“, rekao je Vitrenko.
Vitrenko je dodao da je „Gasprom“ spustio na minimum obim gasa koji je obavezan da isporučuje na evropsko tržište prema dugoročnim ugovorima. Prekid tranzita može dovesti do višemilionskih kazni kao i do gubitka reputacije dobavljača, podvukao je on.
Petogodišnji ugovor o tranzitu gasa Moskva i Kijev su potpisali 2019. godine. Prema ugovoru „Gasprom“ je transportovao 65 milijardi kubnih metara gasa 2020. godine i pumpaće 40 milijardi kubnih metara gasa u periodu 2021-2024. godine. Evropa je tokom 2021. godine kroz ukrajinski transportni sistem uvezla oko 41,66 milijardi kubnih metara ruskog gasa.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će zemlja nastaviti sa isporukama gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon isteka ugovora 2024. godine, ako to bude isplativo i ako bude potražnje.
Zgrada kompanije Naftogas Ukrajina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
Ukrajina priznaje: Ne postoji alternativa ruskom gasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala