- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Bilo bi razumnije da smo još 1994. imali nuklearno oružje

Nuklearni silos - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da bi bilo razumnije da je njegova zemlja drugačije postupila sa nuklearnim oružjem koje je nasledila od strane SSSR još 1994. godine da nije bilo zajedničkog pritiska od strane SAD i Rusije.

„Ne želim da spekulišem na račun prošlosti, ali da nije bilo pritisaka od strane SAD i Rusije, mogli bismo da nađemo daleko razumnije rešenje po pitanju ukrajinskog nuklearnog naoružanja“, kazao je Kuleba u intervjuu za „Foks“ televiziju.

Ukrajina je 1994. godine potpisala Budimpeštanski sporazum koji je podrazumevao da će se odreći nuklearnog oružja zarad toga da će joj sve zemlje-potpisnice garantovati njenu bezbednost.
Inače, Kuleba se trenutno nalazi u zvaničnoj poseti SAD.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je u svom govoru, uoči potpisivanja nezavisnosti DNR i LNR, govoreći o planovima po pitanju nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao da bi to kardinalno promenilo situaciju u svetu, a samim tim bi i Rusija bila prinuđena da odreaguje.
Takođe je rekao i da bi Kijev mogao daleko lakše da napravi nuklearno oružje nego neke druge zemlje, a posebno zbog tehnološke podrške iz inostranstva.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Glavne poruke Putinovog istorijskog govora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala