- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ujedinjeni Arapski Emirati testiraju „malog Miloša“, zainteresovani da ga kupe

Mali Miloš - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postoji interesovanje za besposadnu borbenu platformu „mali Miloš“ koja je proizvod kompanije „Jugoimport SDPR“, izjavio je Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije za materijalne resurse.
Miloradović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi „UMEKS 2022“ u glavnom gradu UAE Abu Dabiju.
„On je već neko vreme od interesa ovdašnjim oružanima snagama i vozilo je trebalo da bude predstavljeno na sajmu, a onda su donete odluke da, umesto da bude na sajmu, direktno dođe na testiranje, tako da je to po našem mišljenju bolje, pošto je testiranje za potrebe korisnika korak više ka ostvarenju komercijalnih rezultata“, rekao je Miloradović za Tanjug.
Naglasio je da je Srbija napravila značajne korake u razvoju, proizvodnji i opremanju besposadnih platformi, pre svega za domaće potrebe i napravila značajne korake u razvoju bespilotnih letelica u saradnji sa stranim tehnološkim partnerima.
„Pošto je to oblast naoružanja koja će dominirati u neposrednoj budućnosti i u vojnim tehnologijama i rezultiraće promenom organizacije oružanih snaga, pa i kod nas, mi nemamo namere da zaostajemo u tim naporima“, rekao je Miloradović.
On je naglasio da je Ministarstvo već opremilo srpsko vazduhoplovstvo određenim brojem borbenih bespilotnih letelica.
„Sa partnerom iz Kine završen je zajednički razvoj našeg borbene besposadne letelice „pegaz“ i to sa uspešnim gađanjem u dnevnim i noćnim uslovima vođenim raketama na dometima preko pet kilometara.
Posle ove faze potvrde u Srbiji i posle integracije sa srpskim zemaljskim sistemima očekuje se da počne serijska proizvodnja tog vazduhoplova najverovatnije u fabrici „Utva““, najavio je Miloradović.
Dodao je da je već u serijskoj proizvodnji besposadni mali izviđački vazduhoplov „vrabac“.
© Foto : Vojska SrbijeRobotizovano oklopno vozilo Mali Miloš
Robotizovano oklopno vozilo Mali Miloš - domaća pamet i proizvodnja. - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Robotizovano oklopno vozilo Mali Miloš
Miloradović je ocenio da je, što se tiče zemaljskih besposadnih platformi, srpska namenska industrija verovatno ispred nekih visokorazvijenih zemalja.
„O čemu svedoči činjenica da smo u oružane snage već uvrstili robotizovano vozilo „mali Miloš“ u dve varijante, kao logističko i vozilo naoružano mitraljezom bacačem granata i protivoklopnim raketama sa sistemima za upravljanjem vatrom u dnevnim i noćnim uslovima, koji već značajno unapređuje dejstvo naših specijalnih jedinica“, naglasio je Miloradović.
Podsetio je da je na više vežbi već demonstrirana upotreba ove platforme i koordinacija dejstva specijalnih jedinica i takve platforme, što su rešenja na kojima se radi i u najrazvijenijim armijama.
„Očekujem da će do sredine ove godine da bude uvedena u naoružanje sledeća verzija ove platforme sa dosta ozbiljnijim paketom naoružanja, većih borbenih mogućnosti. U svakom slučaju Srbija, Ministarstvo odbrane, odbrambena industrija i planeri u Generalštabu rade na toj tehnologiji budućnosti“, istakao je Miloradović.
Ocenio je da u rešavanju takvih zadataka ima delova koji su preveliki zalogaj u ovom trenutku za srpsku odbrambenu industriju i razvojne institute da bi mogli za kratko vreme sami da ih savladaju.
„Zato su nam potrebni partneri, tehnološki što razvijeniji koji će nam pomoći što tehnološki, što finansijskim sredstvima da se ti značajni napori savladaju“, ocenio je Miloradović.
On je na čelu delegacije Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi i tehnologija „UMEKS 2022“ koji se održava u Abu Dabiju.
Tokom jučerašnjeg sajamskog dana kompanija „Jugoimport SDPR“ je sa kompanijom „EDGE“ iz Emirata potpisala ugovor o dvogodišnjoj isporuci armiji UAE municije koju proizvodi valjevski „Krušik“.
Miloradović je rekao da postoji namera dveju strana da ovaj posao preraste u višegodišnju saradnju dveju zemalja koja bi bila proširena na zajedničku proizvodnju i razvoj uz uključivanje i drugih fabrika srpske namenske industrije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala