Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Totalni krah dijaloga Beograda i Prištine: Sada će i Evropa imati preče teme

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine, nije uspeo u utorak da za isti sto dovede dvojicu predstavnika iz srpskog i albanskog tima, pa se čini da je i definitivno stavljena tačka na dijalog dve strane u Briselu.
Posle tri i po meseca od poslednjeg susreta dve strane i posete specijalnih predstavnik EU, Amerike i Velike Britanije za Balkan - Miroslava Lajčaka, Gabrijela Eskobara i Stjuarta Piča Kosovu, očigledno se ništa ništa nije promenilo u nameri Prištine da sruši dijalog.

Dijalog koga niše nema

Imaju li uopšte više smisla i pokušaji da se predstavnici Beograda i Prištine dovedu za sto u aktuelnom briselskom formatu?
Politički analitičar dr Dejan Vuk Stanković kaže da je i slepom i gluvom jasno da od dijaloga nije ostalo ništa, i da sve ide ka tome da taj proces postane nebitno pitanje.
„Činjenica je da vreme polako ali sigurno govori da je format pregovora koji vodi EU doživeo totalni neuspeh, pre svega zbog Albanca koji nisu spremni ni na minimalne ustupke, na koje su inače svojim potpisom odavno pristali. Tu pre svega mislim na srpsku zajednicu, odnosno ZSO,“ napominje Stanković.
Po njegovim rečima, Kurtijeva vlada igra na tvrdim nacionalističkim stavovima i na samom Kosovu i u dijalogu.

Prištinski ciljevi

„Nema ni naznaka da će bilo šta u pravcu dijaloga Beograda i Prištine da profunkcioniše, s tim što sada treba očekivati i dodatnu krizu koju će Priština napraviti uoči srpskih izbora, a vezanu za glasanje na teritoriji KiM. Mislim da se Kurti sprema za sličan ili identični scenario kao za referendum, dok OEBS i EU ne pokazuju nikakvu odlučnost da ga u tome odvrate,“ kaže Stanković.
Cilj Prištine je, ističe on, da Srbe sa KiM prikaže kroz način glasanja kao dijasporu i da na taj način dokaže da je Kosovo „nezavisna država“, a najgore je što mu se to od strane međunarodne zajednice dozvoljava.
„Imam utisak da stvari idu jako lošim tokom, diplomatija je nemoćna što svesno što nesvesno, što s namerom što bez nje, a i kosovski problem sigurno neće više biti suštinski za Evropu jer je njihov fokus pomeren na Ukrajinu i Rusiju,“ napominje Stanković
On ocenjuje da Amerika u stvari ne želi da pritiska Prištinu da bilo šta uradi povodom napretka u dijalogu sa Beogradom. Po njegovom mišljenju, Kurti ne bi smeo ovako da se ponaša da nema zaleđinu iz Vašingtona.

Američki blagoslov

Inače, u utorak su se u Briselu održali sastanci srpske i prištinske delegacije ali odvojeno sa Miroslavom Lajčakom, a iako je bilo najave da bi sve strane mogle da se nađu za istim stolom, to se ipak nije desilo, što znači da neće uskoro biti ni sastanka na najvišem nivou - Vučić-Kurti.
Prištinu je predstavljao zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, a Beograd šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković. Petković je rekao Lajčkau da je Srbija insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština kojoj se inače Priština žestoko protivi, ali i na organizaciji predstojećih izbora. Ukazano je i na povećan broj incidenta nad Srbima na KiM.
Prištinska strana u razgovoru sa Lajčakom bazirala se na nestala lica i istek roka dogovorenog za tablice koji ističe u aprilu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala