Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Svetska zdravstvena organizacija
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina.
Pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus.
U RNK vakcine spadaju cepiva protiv virusa korona kompanija „Fajzer“ i „Moderna“, ali i vakcine protiv drugih bolesti.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, posle sastanka sa direktorom Kancelarije SZO za Srbiju Fabiom Skanom, izjavio da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije tu dozvolu.
„Ovo je ozbiljna obaveza za ceo naš zdravstveni sistem, jer se sada od nas očekuje da to krenemo da radimo, a to ujedno znači da bude dovoljno kvalitetnih vakcina i da ih ima ne samo za nas i region, već za ceo svet, jer je ovo globalni problem i svi u svetu moraju da se vakcinišu u dovoljnom broju da bismo izašli iz korone“, rekao je Lončar.
Između ostalog, Lončar je novinarima preneo da su svi zdravstveni radnici Srbije dobili priznanje od direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansa Klugea za sve što su uradili tokom pandemije virusa korona.
Skano je rekao da mu je velika čast da u ime SZO čestita Srbiji i da, kako je naveo, proslavimo solidarnost i inovacije od kojih će korist imati ne samo narod Srbije, već i narodi regiona i šire.
„Uzbuđeni smo što je Srbija dobila priliku da uspostavi novu tehnologiju informacione RNK koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju i vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava od kojih će svi imati koristi“, rekao je on.
I Skano je napomenuo da je Srbija do sada prva i jedina zemlja iz evropskog regiona SZO, koji čine 53 države, koja je odabrana za transfer informacione RNK tehnologije.
„Time je Srbiji poverena velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja“, poručio je Skano.
Nakon obraćanja medijima, Lončar je učestvovao na onlajn konferenciji sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije, a tom prilikom je rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju mRNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.
„Podrška Svetske zdravstvene organizacije u ovom procesu je od suštinskog značaja za razvoj kontinuirane, bezbedne i savremene proizvodnje vakcina. Razvoj nove tehnologije podrazumeva razvoj stručnih znanja srpskih eksperata, obučavanje novih mladih kadrova i apsolutni je nacionalni prioritet“, rekao je Lončar, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala