- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg: Rusija osporava osnivačke principe NATO-a

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija dovodi u pitanje osnivačke principe alijanse i optužio je da pokušava da prekroji granice Evrope i preoblikuje globalnu bezbednosnu arhitekturu.
„Danas se suočavamo s najopasnijom epizodom po evropsku bezbednost u ovoj generaciji. Naš dragoceni partner Ukrajina ostaje pod direktnom pretnjom Rusije. Članice NATO-a ujedinjene su u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama", rekao je Stoltenberg na seminaru o budućnosti alijanse.
Prema njegovim rečima, NATO će nastaviti da pruža Ukrajini praktičnu, političku i finansijsku podršku kako bi joj se omogućilo „da razvije odbrambene sposobnosti, modernizuje svoje bezbednosne institucije i iskoristi svoje pravo na samoodbranu“.
„U današnjoj krizi je mnogo uloga. Rusija koristi silu i ultimatume ne samo da prekroji granice u Evropi, već i da preoblikuje celokupnu arhitekturu globalne bezbednosti. Moskva osporava osnovne principe naše bezbednosti, kao što su pravo NATO-a da brani svoje saveznike i pravo svake zemlje da izabere svoj put“, rekao je Stoltenberg.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala