- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD završava program borbe protiv kineske špijunaže, pomera fokus na pretnje neprijateljskih nacija

© Sputnik / Maksim BlinovAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Američko ministarstvo pravde danas će okončati program koji je bio fokusiran na borbu protiv kineske špijunaže i krađe intelektualne svojine, pomerajući fokus na bavljenje pretnjama koje dolaze od brojnih neprijateljskih nacija, javlja Rojters.
Kritičari su upozoravali da je program, pokrenut tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, predstavljao rasno profilisanje koje je stvorilo atmosferu straha u kojoj su zamrznuta naučna istraživanja, navodi britanska agencija.
Ova odluka američkog ministarstva pravde predstavlja i svojevrsno priznanje američke administracije da je fokusiranje na Kinu bilo previše ograničeno, ocenio je Met Olsen, pomoćnik ministra pravde za nacionalnu bezbednost.
"Vidimo da nacije poput Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje postaju sve agresivnije i sposobnije nego ikada ranije u svojim podlim aktivnostima. Naša nova strategija nastala je podstaknuta pretnjama iz inostranstva", rekao je Olsen govoreći na Institutu za nacionalnu bezbednost Univerziteta Džordž Mejson u Virdžiniji.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala