- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski lekari otkrivaju: Koje vreme je idealno za spavanje

© Depositphotos.com / SerezniyMlada žena sa maskom za spavanje
Mlada žena sa maskom za spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Postoje mnoge teorije o idealnom vremenu za odlazak u zemlju snova. Na primer, stana izreka: „Ran odlazak u krevet i rano ustajanje čine čoveka zdravim, bogatim i mudrim“, jasno zagovara da se ide na spavanje mnogo pre nego što noć zaista dođe. Međutim, kako to često biva, nije sve tako jednostavno.
U stvari, način na koji spavate nema nikakve veze sa vremenom kada idete u krevet, prema nedavnom intervjuu sa vodećim stručnjakom za nesanicu, Romanom Buzunovom i neurologom-somnologom Elenom Carevom.
Buzunov, koji je počasni lekar Ruske Federacije i načelnik Centra za medicinu spavanja na Klinici za rehabilitaciju u Hamovnikiju, rekao je da je najveća zabluda da ćete uživati u zdravom snu ako legnete u krevet pre 22 sata ili ponoći.
Kako je kazao, to nije neophodno, a u krevet možete ići u bilo koje vreme. Tajna je, dodao je, u tome da „prevarite“ svoj mozak tako što ćete biti u svetlom prostoru koji postepeno postaje sve tamniji, stvarajući osećaj večeri, prenosi „Sputnjik Internešenal“.
Opasnost po telo je, prema navodima lekara, kada nema jasnog rasporeda spavanja.
„Telo ne razume kada i koji hormon treba da proizvodi. Važno je ustajati i ići u krevet otprilike u isto vreme. Takođe, ako osoba ustaje u 6 sati ujutru radnim danima i u podne tokom vikenda, ta osoba se dovoljno naspava, ali su vremenske zone pomerene, pa će u ponedeljak uveče osoba morati ranije da ode u krevet da bi to nadoknadila“, rekao je doktor.
Buzunov, autor knjige „Kako prevazići nesanicu: Zdrav san za šest nedelja“, naglasio je da je telu potreban dan da se prilagodi na svaki sat razlike.
Njegova koleginica, Elena Careva, rekla je da postoji zlatni period pre spavanja.
„To su dva sata u kojima treba da uklonite sve što smeta. Po pravilu mislimo na ‘sve’: svetlost, koja smanjuje nivo melatonina, posebno mislimo na beli i plavi spektar, hranu, teške fizičke vežbe i neprijatne emocije. Sve to može da utiče na san i njegov sadržaj, pokazuje istraživanje“, objasnila je ona.
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
DRUŠTVO
Zašto vikendom ne treba spavati duže
Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
DRUŠTVO
Pet načina kako da se jednostavno rešite hrkanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala