- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija proslavlja Dan zaštitnika otadžbine: Putin podsetio na opasnosti koje kriju današnji izazovi

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVazdušni deo Parade pobede u Moskvi
Vazdušni deo Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
U Rusiji se danas, 23. februara obeležava Dan zaštitnika otadžbine. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Rusima praznik i podsetio na tešku međunarodnu situaciju.

„Vidimo koliko je kompleksna međunarodna situacija, kakve opasnosti kriju postojeći izazovi kao što su destabilizacija sistema kontrole naoružanja ili vojna aktivnost bloka NATO“ rekao je Putin.

On je istakao da će Rusija nastaviti da štiti interese države i bezbednost građana.
„Ponavljam: interesi Rusije, bezbednost naših građana za nas su na prvom mestu. Stoga ćemo nastaviti da razvijamo, unapređujemo vojsku i flotu“, dodao je ruski lider.
Iznenadne provere i redovne vojne vežbe velikih razmera pokazali su da su obučenost i koordinacija jedinica i formacija ruske vojske ozbiljno poboljšani, primetio je predsednik.
„Tokom operacije u Siriji u praksi su dokazali da su u stanju da rešavaju najsloženije zadatke“, dodao je Putin. Istovremeno je istakao da se na borbenom dežurstvu nalazi oružje kome nema ravnog u svetu.
Ruski lider je naglasio da veruje u ruske vojnike i oficire, u njihov visoki profesionalizam, hrabrost i pouzdanost, u to da će štititi mir i spokoj ruskih građana, da će braniti nacionalne interese Rusije. Poželeo im je zdravlja i uspeha u službi, a takođe je uputio najbolje želje njihovim porodicama i bližnjima.
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video u čast Dana zaštitnika otadžbine. U prazničnom snimku našli su se brojni kadrovi sa vojnih vežbi ruske vojske: rad specijalnih snaga, lansiranje raketa sa brodova i podmornica, masovni desant Vazdušno-desantnih snaga i, naravno, avioni koji paraju rusko nebo.
„Čast, dostojanstvo, hrabrost. Kvaliteti čija je vrednost neosporna u svim vremenima. Upravo njih poseduju pravi zaštitnici otadžbine, čiji dan danas slavi cela Rusija“, navodi se uz snimak.
Dan zaštitnika otadžbine slavi se od 1993. godine umesto Dana Crvene armije i posvećen je vojnicima, veteranima vojske i mornarice, avganistanskim ratnim veteranima i porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojnim redovima.
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Putin: Nekad su se podsmevali ruskom naoružanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala