- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Posao iz snova: Kako da zaradite od svog hobija

© Depositphotos.com / IgorTishenkoRad od kuće
Rad od kuće - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Postoje načini da zaradite novac baveći se svojim hobijem, ali morate da imate kompletan plan – od marketinške strategije do istraživanja.
Prvi korak na putu do posla iz snova je: sprovođenje istraživanja.

Sprovedite istraživanje

Saznajte kakvo je tržište za proizvod ili uslugu koju nudite. Koliko drugih ljudi nudi isto ili slično? Čini se da su zauzeti? Koliko naplaćuju?
Samo neki od veoma profitabilnih hobija su: pravljenje kvalitetne robe po meri, kao što su nakitizidne zavese, kupovina i preprodaja starinske mode ili usluge poput muzičkog ili jezičkog podučavanja i baštovanstva.
Razmislite i o tome gde vidite da se ove usluge oglašavaju. „Etsi“(Etsy) je, na primer, odlično mesto za prodaju rukotvorina, ali sajtovi kao što su „Fajver“ (Fiverr) i „Taskrebit“ (TaskRabbit) su bolji za prodaju veština, kao što su uređenje doma ili pisanje.
Budite sigurni da ste jasno predstavili sve redovne troškove koji nastaju prodajom vaših usluga ili proizvoda na ovim platformama.
Zapitajte se: da li je trošak vredan profita koji ste želite da ostvarite – ili bi bilo lakše da prodajete preko društvenih medija, na sajtovima kao što je „Fejsbuk“ i „Marketplejs“?
Ne prijavljujete se ni na šta što košta dok ne razmotrite svoje mogućnosti. Poslednja stvar koju želite je još jedan račun koji povećava vaše mesečne troškove, a ne pomaže da ih ublažite.

Cenite svoje vreme i trud

Odlučivanje o savršenoj ceni je ključ uspeha vašeg sporednog projekta. Želite da naplatite cifru koja je konkurentna, koja će da zadovolji vašeg kupca i da donese novac koji vam je potreban da biste ostvarili profit.
Da biste to uradili, razmotrite svoje troškove za pravljenje jedne stavke ili pružanje usluge. Koliko će sirovine, knjiženje i pakovanje, putni troškovi i ostalo da koštaju? Možete li da smanjite ove troškove kupovinom nekih artikala na veliko – ili iskorišćavanjem popusta dobavljača?
Ako prodajete nešto što pravite, uzmite u obzir i koliko je vremena potrebno za to i nivo vašeg iskustva. Ako su, na primer, potrebni dani rada da bi se napravio jedan komad, cena bi to trebalo da odražava.
Pretvorite cenu koja vam je na umu u satnicu i odlučite da li je to razumno. Ako pružate uslugu, ovaj način će biće jednostavniji i lakši za upoređivanje sa tržištem. Ako ste u nedoumici, stavite višu cenu, a ne manju. Daleko je lakše smanjiti je nego povećati.

Osmislite marketinšku strategiju

Razmislite o tome ko će verovatno da budu vaši tipični kupci i gde bi mogli da traže proizvod ili uslugu koju prodajete. Da li su oni korisnici društvenih medija ili koriste pretraživače kao što je „Gugl“ da brzo pronađu ono što im treba? Da li žive lokalno, ili su rasprostranjeni širom zemlje?
CC0 / Pixabay / Razmislite o tome ko će verovatno da budu vaši tipičani kupci i gde bi mogli da traže proizvod ili uslugu koju prodajete.
Poslovna žena — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Razmislite o tome ko će verovatno da budu vaši tipičani kupci i gde bi mogli da traže proizvod ili uslugu koju prodajete.
Može da ima smisla da svoj marketing i prodaju obavljate na jednom mestu. Na primer, ako postavite „izlog“ na „Instagramu“ ili „Fejsbuku“, možete da uvećate obim svoje publike na platformi putem „heštegova“ i sadržaja. Oni se besplatno postavljaju i pokreću. Možete i da besplatno napravite svoj vebsajt, koristeći vebsajt kao što je „Viks“ (Wix), i da koristite alatke društvenih medija samo u marketinške svrhe.
Iskoristite i klasične PR i marketinške mogućnosti nudeći komentare novinarima koji traže informacije o vašim proizvodima ili oblastima stručnosti, šaljući uzorke ili gostujući u blogovimasajtova koji ciljaju publiku koju pokušavate da dosegnete, prenosi „Gardijan“.

Budite realni u pogledu vremena

Budite organizovani. Posvetite vreme svom projektu i učinite ponešto vezano za to svakog dana, čak i ako je to samo objavljivanje na „Etsiju“. Budite nežni prema sebi i realni u pogledu toga koliko možete da postignete oko svog glavnog posla.
Marketinški i administrativni zadaci treba da budu mali i ne treba da dozvolite da savršeno bude neprijatelj dobrog.
Niko nije odmah neverovatan u korišćenju društvenih medija. Oni se razvijaju kako vreme odmiče, a vi se prilagođavate, ali ni to ne mora biti savršeno. Ne trošite sate birajući boju za svoj logotip, na primer. Uvek možete da ga prilagodite.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala