- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Psiholozi o povratku Novaka: „Statistika je na njegovoj strani“

© AP Photo / Kamran JebreiliNovak Đoković tokom prvog kola turnira u Dubaiju i duela sa Lorencom Musetijem
Novak Đoković tokom prvog kola turnira u Dubaiju i duela sa Lorencom Musetijem - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Novak Đoković je posle tri meseca ponovo čuo aplauze sa tribina. Prvi meč nakon drame u Australiji odigrao je u Dubaiju, gde je bio oduševljen navijačima i podrškom kojoj se nije nadao. O psihološkoj borbi koju je vodio tokom pauze, za Sputnjik su govorili Katarina Matić, magistar psihologije, kao i Andrija Gerić, sportski psiholog.
Iako skoro tri meseca nije odigrao meč, Novak je na teren izašao kao da pauze nije ni bilo. Svež, spreman i rešen da podseti na svoje šampionske veštine, prvi reket sveta izašao je na teren i rutiski upisao povratničku pobedu protiv Lorenca Musetija.
Fiziča spremnost nije bila dovedena u pitanje, ali je kod Novaka postojala strepnja kako će biti dočekan u Dubaiju, nakon iznošenja stava da još ne želi da primi vakcinu.
Ipak, po samom izslasku na teren Đoković je mogao da oseti pozitivnu energiju sa tribina i prepusti se uživanju na terenu posle dužeg vremena. To potvrđuje i Andrija Gerić, nekadašnji odbojkaš i stručnjak za sportsku psihologiju.
„Novak je veliki sportista, trenutno najbolji teniser. Doneo je odluku vezano za vakcinisanje, to je nešto što nema veze sa sportom, ali njega uslovljava. Podrške u Australiji nije bilo dovoljno pa se zbog toga verovatno iznenadio i pozitivno oduševio kada je to video u Dubaiju. Svi vole podršku, a on je fantastičan teniser i zato ljudi navijaju za njega“, naveo je Gerić.
Čuveni odbojkaš smatra da Novaku izostanak nije bio veliki problem jer se i ranije susretao sa njim u karijeri.
„On se vraćao puno puta, ovo mu nije prvi povratak. Odličan je kada je reč o mentalnoj snazi, što se vidi i po rezultatima, njegovoj pojavi i po načinu kako se ophodi. To vraćanje je izazov. Novak je sada sebi dao izazov. On je bio u ritmu treninga, samo nije imao priliku da igra turnire. Verujem da se ta želja za igrom nakupila i da će se pokazati u najboljem svetlu u Dubaiju“, objasnio je Gerić.
„Mi ne znamo šta je u njegovoj glavi, možemo samo da ga nagađamo, da je željan igre, da hoće da se pokaže u najboljem svetlu, da osvoji sve što može da se osvoji, da igra na turnirima gde je to dozvoljeno. Nadamo se da će pandemija virusa korona uskoro proći i da će sa tom odlukom koju je doneo da se ne vakciniše osvojiti što veći broj turnira“, dodao je stručnjak.
Tokom završnice drugog seta protiv Musetija, u prvom kolu turnira u Dubaiju, Novak je opsovao i pokazao bes jer je protivniku dopustio brejk lopte.
Iako je imao sve u svojim rukama, Đoković je pustio emocijama da ga obuzmu na trenutak, ali je već u narednom poenu bio spreman.
„Sportisti su ljudi, psovke se dešavaju, bitno je samo šta radite posle greške i koliko vas dugo to drži. Ono što sam video u nekim delovima meča, Novak je pokazivao emocije, ali je to bilo prolaznog karaktera“, objašnjava Gerić.
Bivši odbojkaš objasnio je da se povratak broja jedan posle neprijatnosti i deportacije iz Australije ne razlikuje previše od prethodnih događaja kada je Novak zbog povreda bio odsutan. U oba slučaja srpski as se uspešno vratio.
„Da je bio povređen u periodu Australijan opena ne bi isto igrao, pa bi se vratio kao i sada. Nema razloga da nešto bude drugačije. Situacija koja se desila može samo da ga motiviše da pokaže svima da je još uvek broj jedan“, zaključio je Andrija Gerić.
O Novakovim emocijama na terenu govorila je i magistar psihologije Katarina Matić, koja veruje da će one pozitivno uticati na nastavak sezone prvog tenisera sveta.
„Čestitala bih Novaku. Videli smo dosta emocija, on je nakon toga obrazložio da mu iskazivanje emocija pomaže da oseti energiju. Izražavanje emocija na terenu vraća igrača u stav borbenosti. To je dobar stav i obećava pred Novakove naredne mečeve“, objasnila je Matić.
Magistar psihologije slaže se sa Gerićem da je Novak već uspevao da se vrati i posle većih izazova. Matić je podsetila na period 2017. i 2018. godine kada je prvi reket sveta odustvovao zbog povrede, kasnije i operacije lakta.
„Ono što je za Novaka karakteristično, kada je imao problem sa laktom on se vrlo lepo vratio, a to je bio teži problem. Ukoliko poredimo intezitet izazova tada i ove tromesečne pauze koja je na psihološkom planu bila neprijatno iskustvo ipak je Novaku bilo teže fizički da se vrati posle povrede“, istakla je Matić.
Analize i statistika u sportskoj psihologiji idu u prilog Novaku da će izostanak od tri meseca ubrzo biti zaboravljen usled novih uspeha.
Statistika ide u prilog Novaku. Prema podacima što je duži kontinuitet u osvajanju i što je kraća pauza to je veća verovatnoća da će se brže vratiti. Beleži vrhunske rezultate, njegova mentalna snaga u preokretanju skoro izgubljenih mečeva je dobar kriterijum koji pokazuje koliko Novak ume da se izbori sa svakim psihološkim pritiskom“, objasnila je Matić.
Kao bitan segment koji je vidno značio Novaku, stručnjak napominje i publiku koja je jasan pokazatelj da se Đokovićev status u javnosti nije previše izmenio.
„Verujem da postoji odlična šansa da će Novak osvajati još Grend slemova, da će se vratiti, a njegovo učešće u Dubaiju i kontakt koji je u prvom meču imao sa publikom i ukazuju na uspešan povratak. Statistička istraživanja sportske psihologije Đokoviću daju dobre prognoze“, zaključila je Katarina Matić.
Tvrdnje stručnjaka da će se vratiti na najbolji mogući način, Novak Đoković nastaviće da dokazuje već od 16 časova kada igra protiv Karena Hačanova.
Tok tog meča bićete u prilici da pratite putem tekstualnog prenosa na Sputnjiku.
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
SPORT
Medvedev o Đokoviću, pričanju istine i „nečemu lošem o protivniku“
Nemački teniser Aleksander Zverev proslavlja zlatnu medalju na Olimpijskim igrama - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
SPORT
Zverev diskvalifikovan!
Aleksandar Zverev na turniru u Akapulku - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
SPORT
Skandal u Akapulku – Zverev napao sudiju reketom! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala