- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici snimili poslednje trenutke aktivnosti ljudskog mozga: Šta se događa u glavi pre umiranja

© Depositphotos.com / SvedoliverRendgenski snimak mozga pacijenta
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Po prvi put u istoriji, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da on pokazuje iste obrasce kao i tokom sanjanja, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.
Nalazi objavljeni u časopisu „Frontijers in ejdžing neurosajens“ u utorak pokazali su snimak moždane aktivnosti 87-godišnjeg pacijenta koji je bio povezan na aparat za elektroencefalografiju (EEG) radi otkrivanja napada i njegovog lečenja, prilikom čega je iznenada dobio srčani udar i preminuo.
Kako je opisano, poslednjih 900 sekundi moždane aktivnosti, izmerenih u vreme pacijentove smrti, slične su „prisećanju života“. Iskustvo, koje se poredi sa onim koje se doživljava u momentima bliskim smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u tim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike, prenosi „RT“.
„Kroz generisanje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje neposredno pre naše smrti“, rekao je dr Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta Luisvil u SAD, koji je organizovao studiju.
Istraživači su naveli da bi otkrića mogla da znače da mozak ostaje aktivan i koordinisan dok čovek umre, pa čak i nakon smrti. Zemar je dodao da „ovi nalazi osporavaju naše razumevanje kada se tačno život završava i generišu važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa“.
Iako je to prva studija koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čoveka, ona se dogodila nakon sličnih nalaza u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju. Pošto je pacijent ranije pretrpeo povrede mozga usled napada i otoka, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemar je izjavio da planira da sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju.
„Nešto što možemo da naučimo iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu“, rekao je Zemar, pružajući nadu ožalošćenim porodicama.
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Mozak ne usporava sve do 60. godine
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Od treninga do crvene paprike: Kako da vaš mozak ostane zdrav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala