- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tadić zablistao u Lisabonu, Matić pokrenuo uspavani Junajted! /video/

© AP Photo / Armando FrancaDušan Tadić
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Dušan Tadić, kapiten reprezentacije Srbije, postigao je gol i učestvovao kod još jednog u remiju Ajaksa protiv Benfike (2:2) u gostima u okviru prve utakmice osmine finala Lige šampiona, dok je Nemanja Matić imao sjajnu rolu u nerešenom rezultatu Mančester junajteda u Madridu protiv Atletika (1:1).
Prvi gol večeri pao je u Madridu, levi bek Atletika Renan Lodi je uputio briljantan centaršut sa levog boka, Žoao Feliks se ušunjao u poslednju liniju odbrane Junajteda, bio je brži od Harija Megvajera i glavom je zakucao loptu u mrežu.
Vredi istaći, Junajted je u prvih desete minuta imao terensku inicijativu, više vremena loptu u posedu, ali nije uspeo da stvori nijednu šansu za šut.
Za to vreme, Benfika i Ajaks su odmeravali snage, po jedan šut sa obe strane, čisto da ne bude bez dešavanja, ali je bilo jasno da su ekipe oprezne i da ne žele da „jurnu“ u napad.
Baš u momentu kada je Aleksandar Mitrović oborio rekord po broju golova u jednoj sezoni engleskog Čempionšipa, kapiten reprezentacije Srbije je zatresao mrežu u Lisabonu.
Dušan Tadić je u 18. minutu duela postigao svoj deseti pogodak u Ligi šampiona za Ajaks i donelo veliko slavlje gostima.
Radost je, međutim, trajala svega osam minuta, Sebastijan Ale, napadač Ajaksa, našao se u nezgodnoj situaciji i zatresao je sopstvenu mrežu.
Ali, svega tri minuta kasnije se ispravio i doneo novu prednost Ajaksu, sjajnom reakcijom posle odbijene lopte koju je sa levog boka poslao Tadić.
Dok je Benfika pokušavala da se vrati u duel, Ajaks je imao priliku preko Edsona Alvaresa koji je zatresao levu stativu, a Atletiko je pretio jalovom Mančesteru i u 45. minutu Šime Vrsaljko je pogodio prečku posle udarca glavom, sa svega nekoliko metara od gola, posle još jednog briljantnog centaršuta Lodija i loše reakcije odbrane gostiju.
U 15 minuta nastavka mreže su mirovale, Stefan Savić, nekadašnji fudbaler Partizana, sada vedeta Atletika, „stavio je u džep“ Kristijana Ronalda, dok je u drugom meču Benfika jalovo napadala i dozvoljavala Ajaksu da mirno čuva prednost.
Trener Junajteda Ralf Rangnik je u 66. minutu na teren poslao Nemanju Matića umesto indisponiranog Pola Pogbe, a minut kasnije u Lisabonu Benfika je tražila penal – sudija Slavko Vinčić nije naseo na pritiske.
Tražili su penal i fudbaleri Ajaksa, ali su već u sledećem napadu primili gol – Roman Jeremčuk je deset minuta po ulasku na teren zatresao mrežu Holanđana i izjednačio na 2:2.
Ogromnu priliku za gol Junajted je imao u 78. minutu, Fred je uspeo da iznudi prekršaj Anhela Koree, iako se činilo da se radi o remplovanju, Ronaldo je preuzeo odgovornost, iako ima loš procenat uspešnosti iz prekida i samo ga je pogoršao – loptu je poslao visoko preko gola.
Ipak u 80. minutu stiglo se do izjednačenja, mladi Entoni Elanga je uspeo da pobegne odbrani Atletika, dobije odličnu loptu od Bruna Fernandeša i potom je elegantno plasirao loptu pored Jana Oblaka.
Vredi istaći, od ulaska Matića, Junajted je dobio organizaciju igre, bivši reprezentativac Srbije je iz poslednje linije dirigovao napadačkim akcijama i time omogućio Fredu da se pomeri u napred, što se ispostavilo kao dobitna kombinacija jer je upravo Brazilac započeo akciju kod gola.
Veliku šansu za domaće imao je Antoan Grizman, u 86. minutu je, desetak minuta po ulasku na teren, divno šutirao iskosa sa desne strane, levom nogom, ali je pogodio prečku pored već savladanog Davida de Hee.
Revanš mečevi su na programu 15. marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala