- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Lideri DNR i LNR traže pomoć od Putina u odvraćanju agresije ukrajinske vojske

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, uputili pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da im se pruži pomoć u odvraćanju agresije vojske Ukrajine kako bi se u Donbasu izbegle žrtve među civilima i humanitarna katastrofa.

„Lideri pomenutih republika su u svoje lično ime i u ime naroda još jednom su zahvalili predsedniku Rusije na priznanju nezavisnosti“, naveo je Peskov i dodao da se u njihovim obraćanjima ističe da se nastavlja evakuacija građana u Rusiju zbog eskalacije situacije i pretnji Kijeva.

„U uslovima vojne agresije od strane ukrajinske vojske koja se nastavlja u republikama stradaju civilna i industrijska infrastruktura, škole, bolnice, vrtići a što je najstrašnije ginu civili, među njima i deca. Aktivnosti kijevskog režima svedoče o odsustvu želje da se prekine rat u Donbasu“, naveo je Peskov deo pisama.
Pasečnik i Pušilin su istakli i da Kijev nastavlja da nagomilava vojne snage na kontakt liniji, pri čemu ima podršku, uključujući i vojnu, od SAD i drugih zapadnih država. Kako ističu, kijevski režim je opredeljen za primenu sile.
„Uzimajući u obzir gore navedeno, lideri republika su zbog trenutne situacije a s ciljem da se izbegnu civilne žrtve i humanitarna katastrofa, na osnovu članova 3. i 4. Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i republika, zamolili predsednika Rusije da im pomogne u odvraćanju agresije oružanih snaga Ukrajine“, naveo je Peskov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Putin potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala