- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Istorija na dodir: Jedinstvena aplikacija otkriva sve o beogradskim spomenicima

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik Petru Petroviću Njegošu
Spomenik Petru Petroviću Njegošu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Beograd ima više od tri stotine spomenika kulture, među njima više od 50 je od izuzetnog istorijskog značaja za našu zemlju. Zanimljivosti o nastanku spomenika, ali i njihov turistički potencijal prepoznao je tim mladih koji je napravio aplikaciju „Belgrejd monjumental“ (Belgrade Monumental) pomoću koje možemo da saznamo sve o gradskim spomenicima.
Skoro svakodnevno prolazimo pored statua, spomenika ili hramova, međutim, zaokupljeni svakodnevnom gužvom, zaboravljamo koliko je Beograd lep i pun istorije koju vredi upoznati.
Neki od ovih spomenika veoma su zanimljivi, istorijski značajni, a neki su među najstarijima i najpoznatijima na svetu.
Stefan i njegov tim napravili su aplikaciju pomoću koje možemo dobiti sve podatke o spomeniku koji vidimo. Na ideju su, kažu, došli kada su posetili Kopenhagen. Oduševili su se tim gradom i spomenicima o kojima nisu znali ništa.
„Napravili smo prvo spisak svih spomenika u Beogradu. Onda smo angažovali jednu našu drugaricu koja je, inače, pisac, i napisala je divne tekstove o svim tim spomenicima koji postoje. Onda smo slikali sve te spomenike i sve smo to sklopili u aplikaciju, sa ciljem da svako ko prošeta, kada je ovako lep i sunčan dan, da li to bila majka sa detetom ili neki turista, može da vidi ko su ti ljudi na spomenicima, čime su zaslužili da se tu nađu i da saznaju nešto lepo i zanimljivo o Beogradu", objašnjava Stefan Branković, jedan od autora aplikacije „Belgrejd monjumental“.
Aplikacija je zanimljiva i lako dostupna, piše RTS.
„Aplikacija je jako jednostavna. Ima dva ekrana – na prvom ekranu postoji mapa Beograda, sa ‘map binovima’ koji označavaju gde se koji spomenik nalazi i koji je to spomenik. Kada se spomenik ‘selektuje’, otvara se novi ekran na kome se vidi slika osobe sa spomenika“, dodaje Stefan.
Najveći izazov su, kažu, bili spomenici koji se tiču istorije ovog regiona tokom devedesetih godina.
„Drugi deo koji je isto tako bio komplikovan jeste i istorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, jer to je nešto o čemu stranci ponešto znaju, ali ipak, nedovoljno. S druge strane, naš narod o tome zna jako puno. Pošto mi hoćemo da targetiramo i jednu i drugu stranu, morali smo da napravimo nešto i kratko, i jasno“, napominje Helena Ivanov, jedna od autorki aplikacije.
Kao priznanje za trud, stigla je i nagrada.
„Dobili smo nagradu magazina ‘Pi-si pres’(PC Press). Oni dodeljuju nagradu svake godine za ‘Top 50’ stvari na internetu. Mi smo bili pobednici u kategoriji za mobilnu aplikaciju. To nam je veliki vetar u leđa da ova aplikacija bude još bolja“, kaže Stefan Branković.
CC BY 3.0 / cropped photo/Michael Angelkovich / Stefan i njegov tim dobili su nagradu za najbolju mobilnu aplikaciju.
Spomenik Svetom Savi ispred hrama - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Stefan i njegov tim dobili su nagradu za najbolju mobilnu aplikaciju.
Aplikacija će uskoro dobiti i verziju na engleskom jeziku, kao i novi redizajn. Dolazi lepo vreme, pa prolećne šetnje, dodaju autori, zahvaljujući ovoj aplikaciji, mogu postati zabavnije, ali i korisnije.
Digitalni muzej grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
KULTURA
Prestonica bogatija za Digitalni muzej grada Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala