- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Henk Tenk: Medved provalnik kog ljudi vole, a policija juri /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMedved Uroš iz beogradskog zoo vrta
Medved Uroš iz beogradskog zoo vrta - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Medvedu teškom oko 230 kilograma nadimak Henk Tenk su dali u Policijskoj upravi Saut Lejk Tahoa zbog njegove ogromne veličine, delimično postignute provaljivanjem u desetine domova i uživanjem u namirnicama vlasnika kuća.
Kalifornijsko odeljenje za ribu i divlje životinje razmatra mogućnosti postupanja sa Henkom, medvedom koga vole mnogi lokalni stanovnici koji veruju u važnost koegzistencije sa svim divljim životinjama.
„Mi ga svi ovde dobro poznajemo. Pokušavamo da ga spasimo, iako predstavlja problem", rekla je stanovnica Din Belardino.
Henk Tenk je provalio u 28 domova, a više od 100 poziva zbog njega upućeno je policiji u poslednjih sedam meseci. Medved je poslednji put viđen kako luta oko kuća u naselju Taho Kejs.
Zvaničnici su rekli su da se ovaj medved ne plaši ljudi, i da ima ogroman apetit i da je konstantno u potrazi za hranom, prenosi RTS.
Neki meštani veruju da medved nije samo neustrašiv, već i da je prijateljski nastrojen.
„On nije povredio nijednog čoveka, imao je imao 28 provala. Veoma je sladak. Više voli picu nego voće", rekla je Belardino.
Zvaničnici su postavili zamku za medveda, ali „obožavaoci" medveda su zabrinuti da će životinja biti ubijena.
„Henk je na meti Kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje. Oštro se protivimo njihovom planu, i grčevito radimo na spasavanju njegovog života posećujući razna utočišta za divlje životinje, u nadi da ćemo mu pronaći siguran dom", izjavila je En Brajant, direktorka BEAR lige.
Medved je sa provalama počeo najpre ulazeći u kuće vlasnika koji su ostavljali vrata i prozore nezaključanim.
Kada je medved postao veći i smeliji, počeo je da razbija prozore, koristeći svoju veličinu i snagu da bi ušao u kuće.
Ipak, državni zvaničnici za divlje životinje još nisu otkrili konačnu odluku o Henkovoj budućnosti.
Belardino je rekla da se većina stanovnika nada da će Henk biti poslat u utočište, i da neće biti uspavan.

Urađen je i Henkov DNK profil

Policijska uprava Lejk Tahoa obučava policajce kako da pravilno uplaše medveda i kako da se eventualno od njega odbrane.
„Naši policajci su obučeni da koriste sredstva za odvraćanje kao što su glasne sirene, ispaljivanje lažnih metaka... Želimo da se vrati kući, u šumu", rekli su iz policije.
„Telefoni u BEAR ligi neprekidno zvone zbog poziva bukvalno iz celog sveta. Svi izražavaju užas nad planovima za ubistvo Henka", izjavila je Brajantova i dodala: „Hvala svima što brinete o ovom prijateljski nastrojenom velikom medvedu".
U najnovijem saopštenju Kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje navodi se da je Henk lako prepoznatljiv zbog njegove izuzetno velike veličine i tamne dlake kao i svetle njuške. Pored toga, ističu i da je prikupljen DNK medveda kako bi omogućio 100 odsto tačnu identifikaciju.
„Oblast jezera Taho ima zdravu i brojnu populaciju medveda, eutanazija životinje je uvek naša poslednja opcija. Trenutno razmatramo gde će biti transportovan kada bude bio uhvaćen. Moramo imati u vidu njegovo mentalno zdravlje. Odrasli medvedi mogu biti loši kandidati za smeštaj u nekom prihvatilištu, vrtu ili azilu, zbog hroničnog stresa prilagođavanja zatočeništvu nakon što su živeli samo u divljim uslovima'", navodi se u saopštenju Odeljenja.
Vlasti su u međuvremenu apelovale na stanovnike da vode računa o skladištenju hrane, ali i o odlaganju smeća, kako bi „obeshrabrili Henka u njegovim namerama".
Medved Uroš se nije vratio u pećinu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
DRUŠTVO
Nije se vratio u pećinu: Medved Uroš najavio proleće /foto/
Mrki medved - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
RUSIJA
Samo u Rusiji: Bodibilder protiv mrkog medveda /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala