- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan će razgovarati sa Putinom: Turska se ne slaže sa stavom Rusije o Ukrajini

© AP Photo / Turkish Presidency Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Ankara iznela svoj stav po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, te da odbacuje stav koji je zauzela Rusija.

„Naš stav je isti kao i po pitanju Krima. Svojom izjavom smo pokazali naš stav u vezi teritorijalnog integriteta Ukrajine i izjavili smo da odbacujemo stav koji je zauzela Rusija“, istakao je Erdogan.

Međutim, kako je dodao, Turska će nastaviti da održava odnose kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom.

„Imamo političke, vojne i ekonomske odnose sa Rusijom. Takođe imamo političke, vojne i ekonomske odnose sa Ukrajinom. Ako kažete: 'Odustanite od Ukrajine' mi ne možemo odustati, jer su tu veliki interesi naše zemlje. Ako kažete: 'Odustanite od Rusije' mi ni od ne možemo odustati, jer sa njom sada zaista imamo napredne odnose“, rekao je turski lider, odgovarajući na pitanja novinara dok se vraćao iz Senegala. Juče je Erdogan otkazao posetu Gvineji i odlučio da ranije završi turneju po Africi zbog situacije u Ukrajini i Donbasu.

Erdogan je saopštio da planira da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom nakon onlajn samita NATO-a o Ukrajini.
„Trenutno se uspostavljaju kontakti za posetu gospodina Putina. U međuvremenu ćemo nastaviti da vodimo telefonsku diplomatiju. Nadam se da ćemo postići dobre rezultate“, rekao je turski lider.
On je dodao da NATO konačno treba da zauzme jasan stav u situaciji između Rusije i Ukrajine, kao i da preduzme sve neophodne mere.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Sputnjiku da će lideri Rusije i Turske danas održati telefonski razgovor.
Ranije je turski predsednik rekao da je „neprihvatljivo“ priznanje DNR i LNR od strane Rusije, te da Ankara poziva strane da poštuju međunarodno pravo. U septembru 2021. godine, u obraćanju Generalnoj skupštini UN, Erdogan je rekao da se Ankara zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne smatra ulazak Krima u sastav Rusije legitimnim.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SVET
Može li Turska da reši dve najveće političke krize u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala