- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ispovest legende: Zašto Bodiroga nije otišao u Ameriku i šta se 2005. desilo sa SCG?

© AFP 2023 / SCOTT OLSONDejan Bodiroga i Peđa Stojaković proslavljaju pobedu u finalu Svetskog prvenstva u košarci 2002. u Indijanapolisu, SAD
Dejan Bodiroga i Peđa Stojaković proslavljaju pobedu u finalu Svetskog prvenstva u košarci 2002. u Indijanapolisu, SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Čuveni srpski košarkaš Dejan Bodiroga u iskrenoj ispovesti o prošlosti govorio je o brojnim temama, pored ostalog i o tome zašto nikada nije otišao u Ameriku i šta se desilo 2005. godine na Evropskom prvenstvu sa Srbijom i Crnom Gorom.
Bodiroga je bio deo reprezentacije pred kojom su 2005. bila visoka očekivanja pred Evrobasket u Srbiji i Crnoj Gori, ali ona nisu ostvarena, pošto se dogodio poraz od Francuske u osmini finala.
„Taj Beograd mi je najteži poraz, tada je bol najduže ostala. Ja sam se nakon Indijanapolisa praktično oprostio od reprezentacije, ali pred Beograd me je Željko Obradović opet pozvao. ŽOC je najtrofejniji trener svih vremena, fantastično smo sarađivali i u klubovima i u reprezentaciji. Nisam mogao da se ne odazovem kada me je pozvao“, ispričao je Bodiroga za hrvatski „Indeks“.
Bodiroga se nadovezao za poljuljane odnose među igračima, navodni sukob između Igora Rakočevića i Marka Jarića i mnogo toga drugog zbog čega je na kraju Obradović održao jednu od najčuvenijih pres-konferencija svih vremena.
„U redu, igramo kod kuće, bilo bi lepo nešto osvojiti... Igrački je to bila kvalitetna ekipa, tu su bila velika imena, ali atmosfera nije ni izbliza bila onakva kakva je bila kad smo osvajali titule. Neke stvari koje su se dogodile će zauvek ostati između nas igrača i mislim da je to najpoštenije“.
Poraz, međutim, nije bio preterano neočekivan.
„Od 1995. do 2002. imali smo neverovatan period dominacije. Pad je bio logičan. Pojavile su se druge reprezentacije koje su igrale sjajnu košarku, poput Španije, Francuske, Grčke i Litvanije, a mi smo imali smenu generacija. Nije se dogodilo ništa neočekivano“, podvukao je Bodiroga.
Bodiroga je u američkoj javnosti upamćen kao verovatno najbolji, ili barem jedan od najboljih košarkaška koji se nikada nisu oporbali u NBA ligi.
Sakramento Kingsi su ga leta 1995. godine draftovali sa 51. mesta na draftu, ali se čuveni as Olimpije Milano, Real Madrida, Panatinaikosa, Barselone, Virtus Rome, Trsta, Zadra i Proletera nikada nije oprobao „preko bare“.
„Postoji nekoliko zanimljivih situacija što se toga tiče. Kada su me 1995. skautirali Kingsi i potom me izabrali na draftu, tada sam još bio pod ugovorom sa Milanom. Bogdan Tanjević je kao moj tadašnji trener rekao da me neće pustiti i da imam još jednu godinu ugovora. Tek kad odradim ugovor do kraja, onda odlazak u NBA može doći u obzir“, prisetio se 48-godišnjak iz Kleka.
Bodrigoa je na kraju te sezone osvojio prvenstvo i Kup Italije, Međutim, želeo je da pre odlaska u SAD ostavi neki veći trag u Evropi.
„Igrali smo za pobedu, igrali smo za titule... Nakon toga je došlo osvajanje Evrobasketa 1995, pa odlazak na Igre i osvajanje medalje u Atlanti. Bila mi je želja da osvojim Evroligu, odradim svaku stepenicu na pravi način, pa kao dokazan igrač odem u Ameriku. Međutim, karijera mi je otišla u sasvim drugom smeru. Imao sam sreću da igram u velikim klubovima i da se borim za trofeje“.
Ta 1995. nije bila jedina prilika za odlazak u NBA.
„Nakon Panatinaikosa, kada sam imao već 29,30 godina, dobio sam ponudu Rudija Tomljanoviča da pređem u Hjuston. Bilo je još ponuda nekih izuzetnih NBA klubova i, priznaću, to me je kopkalo, ali mislio sam da sam već u nekim godinama i da bi možda bilo kasno da se odlučim na taj korak. Trebalo je možda ranije da odem. Zatim sam dobio ponudu Barselone koja nikada nije bila prvak Evrope i to mi je bio novi izazov“, priseća se Bodiroga i nastavlja.
„S Panatinaikosom sam osvojio sve, podigli smo klub i pojavila se želja da sa Barselonom pokušam da napravim nešto što taj klub nije nikada napravio. Sama Jugoplastika ju je tri godine zaredom pobeđivala na Fajnal-foru i bile su to velike traume. Vukla me je želja da osvojim nešto s njom i, kada sada razmislim o karijeri, ne žalim ni za čim niti bih promenio i jedan zarez u svom Si-Viju“, podvukao je legendarni košarkaš.
Što se tiče današnje NBA lige, Bodiroga ističe da je ne prati mnogo.
„Radije ću pogledati neku stariju utakmicu, ovo danas me nimalo ne drži. Volim da pogledam kako su odigrali Jokić, Dončić, Bojan i Bogdan (Bogdanović). Njih pratim“.
Srbija je godinama odolevala, ali – da li je vreme da Amerikanac obuče dres Orlova?
Jokić održao lekciju Amerikancima, ali jedan novinar zna šta je istina
„Nek’ izbacuju opet“ – raste legenda Radonjić Dejana /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala