- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika šalje lovce F-35 i helikoptere AN-64 na istočno krilo NATO-a

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države upućuju osam lovaca pete generacije F-35 i tridesetak ofanzivnih helikoptera AN-64 kao pojačanje jedinicama NATO-a na istočnom krilu, usled povećanja napetosti u Ukrajini, saopštio je Pentagon.
Portparol Pentagona Džon Kirbi je na konferenciji za novinare rekao da će avioni biti prebačeni iz Nemačke na nekoliko operativnih tačaka duž istočnog krila NATO-a, a da su helikopteri iz Nemačke upućeni u baltičke zemlje, kao i iz Grčke u Poljsku.
Pored toga, SAD šalju u baltičke zemlje taktičku jedinicu od 800 vojnika, rekao je Kirbi i dodao da je pojačanje privremenog karaktera.
Prema njegovim rečima, SAD smatraju da Vojska Rusije pristiže na teritorije koje kontrolišu DNR i LNR, ali da ne prelazi njihove granice.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Eksplozije odjekuju u Dnjepopertrovsku, Kijevu, Odesi, Harkovu, meta - vojna infrastruktura
On je dodao da je, prema mišljenju SAD, ruska vojska spremna za napad na Ukrajinu.
"Oni su spremni. Ograničiću se na to: oni su spremni", rekao je on i dodao da SAD ne vide potvrdu da je priprema ruskog napada na Ukrajinu blef i "balansiranje na ivici" bez namera da se ona pređe.
Kirbi je, međutim, rekao da su kanali za komunikaciju američke i ruske vojske ostali otvoreni.

Bela kuća: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu da ratuje protiv Rusije

Istovremeno, iz Bele kuće je saopšteno da SAD veruju da je Rusija spremna da napadne Ukrajinu, ali da američka administracija ne može da prognozira kog dana i u koje vreme će se to dogoditi.
Ipak, prema rečima portparolke Bele kuće Džen Psaki, SAD ni u jednom od mogućih scenarija neće slati vojsku u Ukrajinu da bi ratovala protiv Rusije.
Ona je, takođe, rekla da američka administracija u ovoj fazi ne razmatra mogućnost održavanja sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena.
Govoreći o mogućnosti evakuacije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog portparolka Bele kuće je izjavila da on ostaje u Kijevu i da nastavlja da rukovodi zemljom.
Američki mediji su ranije saopštili da su vlasti SAD pozvale Zelenskog da se iz Kijeva prebaci u Lavov iz bezbednosnih razloga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala