- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ziđin“ odustao od daljih geoloških istraživanja na Kosmaju

CC0 / Pixabay / Bager
Bager - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Kompanija „Srbija Ziđin majning d.o.o. Bor“ donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe–Ljuta Strana na Kosmaju.
Reč je o istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac.
Odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta na osnovu analiza koje je kompanija intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru, preneo je RTS.
Oglasilo se i Ministarstvo rudarstva i energetike koje je saopštilo da je donelo, na zahtev kompanije „Srbija Ziđin majning d.o.o. Bor“, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe–Ljuta strana na Kosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro i zlato).
„Donošenje rešenja kojim je resorno ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika“, ističe se u saopštenju resornog ministarstva.
Istražna prava na ovom području prvobitno su dodeljena 2012. godine privrednom društvu „Balkan Exploration and Mining d.o.o.“ iz Beograda i potvrđena su po novom zakonu 2015. godine, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine.
U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija „Srbija Ziđin majning d.o.o. Bor“.
Nekada davno Avala je bila aktivan vulkan... - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
EKONOMIJA
Rudnici na Kosmaju i Avali: Zorana Mihajlović o tvrdnjama koje su se pojavile u javnosti
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala