Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Priština odbila da razgovora s Beogradom u Briselu

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
U Briselu je završena današnja pregovaračka runda dijaloga Beograda i Prištine. Ni ovog puta delegacije Beograda i Prištine nisu sele za isti sto, javio je Tanjug.
Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM ne može da se krene napred.
"Završili smo još jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo", rekao je Petković za Tanjug.
Petković je rekao da je danas razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.
Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.
"Bez ZSO ne znam kako možemo da idemo dalje i da razgovaramo o drugim pitanjima. Jesmo spremni da idemo dalje, ali sve mora da bude ispunjeno, naša strana je sve ispunila", istakao je Petković.
On je, takođe, dodao da se razgovaralo i o energetici.
"Insistirali smo na energetici, i o sporazumu iz 2013. godine, a mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije... Važno je da obezbedimo stabilno snabdevanje električnom energijom za sever KiM", naglasio je Petković.
Dodaje da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji.
"Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Razgovarali smo isključivo sa Lajčakom, predstavnik Prištine Besnik Bisljimi je odbio da razgovara sa srpskom stranom", kazao je Petković.
Direktor Kancelarije za KiM je kazao da očekuje uskoro novu rundu razgovora.
"Tokom sledeće runde, Priština će, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga", kazao je Petković.
Lajčak je danas imao i odvojeni sastanak sa Bisljimijem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala