- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad traži hitnu sednicu SB UN, Bela kuća: U ovim uslovima ne možemo da obećamo samit Bajden-Putin

© Sputnik / Lola ĐorđevićUjedinjene nacije
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države su zatražile da se u toku večeri po lokalnom vremenu održi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog situacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik izvor u tom telu svetske organizacije.
I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe tražio da se Savet bezbednosti sastane što pre.

„Ukazi predsednika Putina o uvođenju tzv. misije za održavanje mira u samoproglašenim republikama, Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, to je još jedna direktna agresija protiv Ukrajine, kršenje njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta.Savet bezbednosti UN treba da se sastane što pre“, napisao je on na Tviteru.

Njima se pridružio i britanski premijer Boris Džonson koji je rekao da će pokrenuti pitanje priznanja DNR i LNR i SB UN i OEBS-u.
Prethodno je iz Bele kuće saopšteno da je Rusija odlukom da prizna nezavisnost DNR i LNR samo ubrzala konflikt na istoku Ukrajine koji je, prema mišljenju Vašingtona, sama isprovocirala.
„Niko ne treba pogrešno da shvati tu teatralnost i protumači je kao zakonitu politiku rukovođenja državom. Predsednik Putin samo je ubrzao razvoj konflikta koji je sam i isprovocirao“, rekao je predstavnik administracije američkog predsednika na brifingu.
Taj zvaničnik je rekao da ruske snage, prema podacima Vašingtona, „nastavljaju da se približavaju ukrajinskoj granici i verovatno planiraju da izvedu invaziju svakog trenutka“.
Zvaničnik je na brifingu rekao da eventualni ulazak ruskih snaga u Donbas neće smatrati novim korakom jer, kako tvrdi, „Rusija ima svoje snage u Donbasu posednjih osam godina“.
„Snage koje podržava Rusija prisiljavaju civile na istoku Ukrajine da napuštaju svoje domove , vrbuju muškarce i dečake u tom regionu protiv njihove volje. Ljudske žrtve u slučaju dalje ruske invazije u Ukrajinu i okupacije biće čudovišne“, kaže taj neimenovani zvaničnik.
Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden izdao je ukaz o sankcijama zbog priznanja republika Donbasa od strane Rusije i namerava da tokom sutrašnjeg dana objavi dodatne mere.
„Predsednik Bajden je danas izdao ukaz kojim se američkim fizičkim i pravnim licima zabranjuju nove investicije u DNR i LNR, trgovina sa njima i finansiranje tog regiona. Ukaz daje mogućnost da sankcije budu uvedene protiv svakoga ko posluje u tom delu Ukrajine“, naveo je zvaničnik.
Sutra će, kako je rekao, biti usvojene dodatne mere s ciljem pozivanja Rusije na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine.
Takođe je naveo da Vašington nije spreman da obeća da će doći do samita predsednika dve zemlje u ovim uslovima, ali je dodao da su SAD otvorene za dalje kontakte sa Rusijom.
Zvaničnik nije mogao da kaže ni kakva je sudbina susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je predviđen za 24. februar.
SAD su, ističe, spremne da nastave sa diplomatskim naporima sve dok „ne krenu tenkovi“.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Putin naložio ruskoj vojsci da osigura mir u LNR i DNR, prethodno potpisao ukaz o priznanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala