Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučićeva poruka Ukrajini: Prvo vi osudite stravičnu agresiju Zapada nad Srbijom /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadoru Ukrajine u Srbiji Oleksandru Aleksandroviču, povodom zahteva da naša zemlja osudi potez Rusije, da najpre pozove vlast u Ukrajini da osudi agresiju koju je nad Srbijom sproveo Zapad.
„On je od nas tražio da mi nedvosmisleno i jasno osudimo rusku agresiju i tako dalje.. Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstvo sa nekima, i pritom mi ne odlučujemo o sudbini Ukrajine. Ja pozivam ukrajinskog ambasadora da pozove predsednika Ukrajine i da ga zamoli da večeras na televiziji osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom sprovele SAD, Nemačka, Velika Britanije i druge zemlje. Ja sam siguran da će on to da uradi i ja ću onda sa radošću da ispunim njegove zahteve“, izjavio je Vučić.
On je dodao da se Srbija principijelno drži međunarodnog prava i da ne želi da kvari odnose sa Rusijom i Kinom.
„Sad misle da je vreme da nam lupaju šamare i da nas udaraju u glavu. Nadamo se miru i dobrim odnosima sa svima, suviše smo mali da bi bilo kome pretili i protiv bilo koga šta radili i držimo se principijelno međunarodnog prava i toje sada svima jasno. Čim oni budu osudili stravičnu agresiju na našu zemlju, koju su sprovele te države koje danas pomažu Ukrajinu, i mi ćemo reagovati, ali videćete da od toga nema ništa. Njihovi interesi su ka Zapadu, a naši interesu su da budemo na putu ka Evropskoj uniji i da ne kvarimo odnose sa Rusijom i Kinom. Ta politika je izdržala najteža iskušenja“, naglasio je Vučić.

„Vojna neutralnost je naše trajno opredeljenje“

Bez obzira na pritiske koji trenutno dolaze da se Srbija opredeli između Zapada ili Rusije, vojna neutralnost je naše trajno opredeljenje, poručio je Vučić.
Odgovarajući na pitanje novinara u Monaku o tome koliko će Srbiji u ovoj trenutnoj situaciji u svetu koja se dešava oko Ukrajine na relaciji Zapad–Rusija biti teško da zadrži vojnu neutralnost, Vučić je rekao:
„Naša vojna politika je da smo vojno neutralni, a naša politika je da smo na evropskom putu, nastavljamo saradnju sa Rusijom i Kinom, nećemo da odustanemo od naših tradicionalnih prijatelja, to je trajna politike Srbije i ona mora da ostane takva“.
Istakao je da će se Srbija držati te politike i da ne želi da bude „potrčko“ bilo kome od strana.
„Vodimo politiku koja je ozbiljna i odgovorna i koja se vodi u interesu Srbije i njenih građana“, kazao je Vučić i dodao da je naša politika napravljena za teška a ne za laka vremena.
Ukazao je i da cela situacija sa Ukrajinom pokazuje koliko je važno biti vojno neutralan i podsetio da zvaničnici Ukrajine izjavljuju da je ta zemlja na putu ulaska u NATO.
„Zato je važno da budete dovoljno snažni i jaki i da ne zavisite ni od koga“, rekao je Vučić.
Vučić je najavio i da će u sredu u Španiji prisustvovati potpisivanju ugovora kojim Srbija kupuje dva transportna španska aviona.
„To je značajno, jer ćemo imati sve više aerodroma, moći ćemo da povezujemo Kraljevo i Niš, i Beograd i Bačku i Banat i Pčinjski okrug, a to je veoma važno i u savremenim manevrima i u trenucima kada vam je potrebno pomeranje vaših snaga i pomeranje vaših jedinica“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
EKONOMIJA
Vučić: Nadam se povoljnijim cenama ruskog gasa za Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala