- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington optužuje Moskvu za „početak invazije“

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Američka administracija poslednje poteze Rusije prema Ukrajini posmatra kao „početak ruske invazije“, saopšti je zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonatan Fajner.
„Smatramo da je to početak invazije, nove invazije Rusije na Ukrajinu. Već ste bili svedoci našeg početnog odgovora koji će, kako smo rekli, biti brz i žestok“, rekao je Fajner za televizijski kanal Si-En-En, dan pošto je Rusija objavila da priznaje nezavisnost DNR i LNR.
Situacija u Donbasu se poslednjih dana zaoštrila, DNR i LNR su saopštile da je bilo mnoštvo napada ukrajinske vojske. Rukovodstvo DNR i LNR je saopštilo da privremeno evakuiše građane u Rostovsku oblast zbog opasnosti od invazije Ukrajine. Evakuisani su, pre svega, žene, deca i stariji ljudi.
Lider DNR Denis Pušilin je izjavio da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u najskorije vreme narediti vojsci da napadne Donbas i da će realizovati plan invazije na DNR i LNR. U subotu, 19. februara, lideri DPR i LNR potpisali su ukaze o opštoj mobilizaciji, a zatim su se obratili Rusiji sa zahtevom da prizna nezavisnost republika.
Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak se posle sednice Saveta bezbednosti obratio građanima Ruske Federacije i izjavio da smatra neophodnim da se odmah prizna suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike. On je napomenuo da svet radije ne primećuje užas i genocid u Donbasu, da ne prođe ni jedan dan bez granatiranja, ubistva civila i da blokade ne prestaju. Kako je naveo predsednik, u slučaju daljeg krvoprolića u Donbasu cela odgovornost biće na kijevskom režimu.
Odmah nakon toga, predsednik Rusije je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR. Putin je svojim dekretima naložio da oružane snage Ruske Federacije obezbede održavanje mira u DNR i LNR.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da Kijev razmatra mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Ruskom Federacijom. Istovremeno, Rusija ne želi da prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko. On je dodao da sporazumi iz Minska ne funkcionišu krivicom Kijeva.
SAD i zemlje NATO-a, koje su snabdevale Ukrajinu oružjem i odbile zahtev Rusije da ne širi alijansu na istok, osudile su odluku o priznanju republika i zapretile ozbiljnim ekonomskim sankcijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala