- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„To je naša teritorija, nije britanska“: Zahtev poslat u Ameriku

CC BY 2.0 / Flickr/Foreign, Commonwealth & Development Office / Zastava Britanske indijskookeanske teritorije, čiji suverenitet osporava Mauricijus
Zastava Britanske indijskookeanske teritorije, čiji suverenitet osporava Mauricijus - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Vlasti Mauricijusa poslale su pismo u sedište Gugla u američkoj državi Kaliforniji kojim traže da se sa servisa mapa te kompanije izbriše naziv Britanska indijskookeanska teritorija za arhipelag Čagos, budući da ta afrička država smatra da se radi o njenoj teritoriji.
Mauricijus osporava britanski suverenitet nad arhipelagom u Indijskom okeanu, gde se na jednom od ostrva nalazi i američka strateška vojna baza Dijego Garsija. U zahtevu Mauricijusa navedeno je da bi Gugl trebalo da označi arhipelag Čagos kao deo te države.

Mauricijus postavio svoju zastavu na Čagos

Afrička država, posle dugogodišnjeg međunarodnog spora, nedavno je pobola svoju zastavu na jedno od ostrva arhipelaga, simbolično označavajući svoj suverenitet. Takav potez usledio je posle odluka međunarodnih sudova koji podržavaju zahtev Mauricijusa.
Mauricijus je do sada poslao tri takva pisma Guglu, a prvo je upućeno 2020. Sundaru Pičaju, generalnom direktoru američke kompanije. U tom pismu je zahtevano da se „greška odmah ispravi“, a u prilogu je dostavljeno i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je naveo da je britanski suverenitet nad arhipelagom neopravdan, prenosi Gardijan.
U odluci suda se navodi da je Velika Britanija nezakonito prisvojila arhipelag pre nego što je Mauricijus stekao nezavisnost 1968. godine. Takođe, Mauricijus se pozvao i na odluku Generalne skupštine UN, koja je zahtevala da Britanija prekine „nezakonito kolonijalno upravljanje“.
U pismima poslatim Guglu, navodi se da „greška može da se tumači kao prećutno odobravanje britanske nezakonite administracije“.
Zatraženo je da Gugl teritoriju u Indijskom okeanu označi kao „Arhipelag Čagos (Republika Mauricijus)“.

Gugl ne odgovara, Epl usvojio zahtev Mauricijusa

Međutim, Gugl se do sada nije odazvao na zahteve Mauricijusa, koji je zapretio i pravnim posledicama.
„Nismo dobili odgovor i to je razočaravajuće. Mnogi misle da je Gugl idealan za sticanje informacija i sve što se nalazi na njegovim servisima trebalo bi da bude tačno“, rekao je Džagdiš Kundžul, ambasador Mauricijusa pri UN.
U pretrazi na Gugl mapama, arhipelag Čagos označen je kao Britanska indijskookeanska teritorija i navedeno je da se radi o „osporenoj britanskoj prekomorskoj teritoriji koja se nalazi u Indijskom okeanu na pola puta između Tanzanije i Indonezije“.
CC BY 3.0 / Wikipedia/Anne Sheppard / Salomon atol u arhipelagu Čagos
Salomon atol u arhipelagu Čagos - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Salomon atol u arhipelagu Čagos
Gugl je u odgovoru Gardijanu naveo da razmatra ovo pitanje.
Sa druge strane, „Eplov“ servis mapa promenio je naziv za ovu teritoriju. Kada se u pretragu tog servisa upiše „Britanska indijskookeanska teritorija“, dobija se odgovor da nema rezultata.
Britanske vlasti odgovorile su na osporavanja suvereniteta navodima da „nema dileme da se radi o britanskoj teritoriji u kontinuitetu od 1814. godine“.
„Mauricijus nikada nije imao suverenitet na toj teritoriji i Velika Britanija ne priznaje njihove zahteve“, saopšteno je iz Forin ofisa.

Glasovi iz Britanije u korist Mauricijusa

Međutim, i u samoj Britaniji čuju se glasovi koji idu u korist Mauricijusa. Tako je bivši lider Laburističke partije Džeremi Korbin objavio javno pismo u kom poziva britanske vlasti da razgovaraju sa vlastima Mauricijusa o tom pitanju. On je zatražio i da se meštanima tog arhipelaga, koje je britanska vlada iselila između 1968. i 1973. kako bi ostrva iznajmila za vojne potrebe SAD, omogući povratak.
Alin Smit, poslanik Škotske nacionalne partije i portparol te stranke za međunarodne odnose, rekao je da njegova partija zastupa stav kako Čagos nije teritorija Velike Britanije, poštujući međunarodno pravo.
„Krajnje je vreme da Britanija okonča svoju ilegalno okupaciju Čagosa“, rekao je Smit.
Čagos arhipelag bio je u sastavu Mauricijusa od 1903. do 1965. godine. Tada ga je tadašnja vlada samoupravne britanske kolonije Mauricijus prodala Velikoj Britaniji koja je na njemu formirala Britansku indijsku okeansku teritoriju. Glavni cilj formiranja te teritorije bio je da se omogući Sjedinjenim Američkim Državama da sprovode vojne aktivnosti u regionu.
Američka vojna baza na ostrvu Dijego Garsija - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SVET
Bura u Indijskom okeanu: Istaknuta zastava, osporen suverenitet Britanije, u „igri“ i američka baza
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2019
Šok iz UN: Britanija da vrati teritoriju na kojoj je britansko-američka strateška baza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala