- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija je godinama odolevala, ali – da li je vreme da Amerikanac obuče dres Orlova?

© Sputnik / Lola ĐorđevićSelektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Svetislav Pešić, trener košarkaške reprezentacije Srbije, otvorio je mogućnost tome da za Orlove u budućnosti zaigra stranac sa srpskim pasošem.
Srbija je jedna od retkih zemalja koja u muškoj košarci uspeva da izdrži bez takozvanog naturalizovanja stranaca.
Međutim, selektor Pešić ističe da je mogućnost da neki stranac, odnosno Amerikanac sa srpskim državljanstvom, dobije i srpski dres.
„Poslednjih nekoliko godina, deset ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki su vrlo važni igrači ili u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi ili su bili. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve“, izjavio je Pešić za Tanjug.
Kao razlog ovakve potencijalne promene, popularni Kari ističe „smanjenje potencijala“.
„Mi imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji, ali popularnost se povećala. Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povećava iz dana u dan. I ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan već da se eventualno izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije“, dodao je selektor.
Pešić se na klupu Srbije vratio 2021. godine, a glavni cilj mu je da osvoji novu zlatnu medalju. Orlovi su to poslednji put uspeli da urade na Mundobasketu u Indijanapolisu 2002. kada je selektor bio upravo Pešić.
„Ako nemaš snove, šta onda? Onda nemaš ništa. Ako nemaš ciljeve, onda nemaš praktično ništa. Naši snovi i ciljevi su u sportu pokretačka snaga. Tako da to je uvek u glavi. U mojoj svakodnevno. U glavama igrača u ovom trenutku ne, ali staviće im trener to u glavu na vreme“, istakao je selektor.
Nekoliko dana nakon prve objave o mogućnosti da stranci, odnosno Amerikanci za igraju za Srbiju, Pešić je govorio o izazvanim reakcijama.
„Nije bilo nikakvih reakcija, niko od njih u ovom prozoru neće igrati. Sve su to igrači koji bi u nekom narednom periodu mogli da zaigraju. Imamo nekoliko interesantnih igrača koji su rođeni ovde, a žive u SAD. U ovom trenutku po nekim kriterijumima zadovoljavaju i mogli bi da budu u kombinaciji ubuduće. Svi su dobrodošli“.
Sedamdesetdvogodišnji stručnjak objasnio je i koji su kriterijumi igrati za jednu reprezentaciju.
„Nema nikakvih spekulacija. To su igrači koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše, što znači da su se obavezali da su tu, na raspolaganju. Drugo je pitanje, najvažnije – koji su kriterijumi da se igra u reprezentaciji. Postoje dva – kvalitet i želja da se igra za reprezentaciju. Ne vidim razlog za spekulacije. Mi govorimo o strancu. U ženskoj reprezentaciji imamo Ivon Anderson. Po pravilima može da igra samo jedan stranac. Kuzmić je svojevremeno bio naturalizovan igrač, pošto je dobio srpski pasoš posle 16. godine. Mi nismo protiv stranaca, živimo u slobodnom, globalnom svetu, a ako zadovoljava kvalitetom, zašto ne bismo imali nekog? Tih 11-12 stranaca koji su dobili srpski pasoš... Malo je njih koji zadovoljavaju taj kriterijum. Ne završava se sa takmičenjima sada“.
Navijači i ostatak košarkaške javnosti su često isticali problem u tome da neki „čist“ stranac – odnosno neko ko nema direktnu vezu sa srpskim poreklom – obuče dres Orlova.
„Postoje kriterijumi kojih se pridržavamo. Ako je on Beron, Mičel, Smit... Svi su na listi, ali moraju da pokažu da su dobri, da dobro igraju odbranu, da dobro trče, da su kvalitet, da pogode koš, ne pričaju sa sudijama, dolaze redovno na treninge...“, podvukao je popularni Kari.
Novi-stari selektor Srbije nedavno je bio gost Sputnjikove emisije Miljanov korner, u kojoj je detaljnije govorio o problemima, izazovima i planovima sa reprezentacijom, ali i slučaju Nikole Jokića.
Novinar opsednut Jokićem likuje zbog toga što je Srbin „ponižen“ /video/
Bogdan je poslao jasnu poruku „provokatoru“: „Verujem da sada zna...“ /video/
Batler o Jokiću: Ne želim uopšte da se bavim time
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala