- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sa njim će početi novi život: Šta kažu ruski umetnici o pozivu Kusturice u Pozorište ruske armije

© Sputnik / SputnjikEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Srpski reditelj Emir Kusturica postaće glavni režiser Centralnog akademskog pozorišta ruske armije. U komentaru za portal „Gazeta.Ru“, glavni režiser Teatra na Taganki Jurij Muravicki nazvao je ovu odluku „apsurdnom“, dok je pijanista Jurij Rozum primetio Kusturičinu „neverovatnu povezanost“ sa Rusijom.
Samo pozorište ruske armije saopštilo je da još nije određen datum sastanka režisera sa trupom.
„Scena Pozorišta ruske armije ima veliku istoriju i tradiciju. Kreativni planovi na novoj poziciji su da se radnje poznatih filmova prenesu u pozorište, na primer, ‘Ždralovi lete’, ‘Život je čudo’ i drugi“, rekao je Kusturica.
U samom pozorištu ovu vest još nisu komentarisali: uprava i umetnici još se nisu sastali sa režiserom.
Direktor pozorišta Ivan Čursin rekao je za portal da trenutno ne postoji tačan datum predstavljanja Kusturice trupi, a ugovor nije potpisan.
„Niko nam ga još nije predstavio. Kad bude upoznavanje, ugovor, sastanak trupe i ekipe, moći ćemo da damo neki komentar. Ono što su na internetu napisali u Ministarstvu odbrane za sada je jedino što se može komentarisati. Svakako ćemo pozvati sve na predstavljanje reditelja trupi. Još nema tačnog datuma“, precizirao je on.

Pijanista Rozum: Kusturica će pozorište podići na novi nivo

Pijanista, učitelj i narodni umetnik Rusije Jurij Rozum ispričao je za portal o svom dugogodišnjem prijateljstvu sa Kusturicom. Takođe je izrazio uverenje da će mu organizacione sposobnosti reditelja pomoći da pozorište podigne na novi nivo.
„Kusturica je ličnost o kojoj se beskrajno može pričati. Ne samo što se poznajemo, već smo prijatelji i lično i stvaralački. Kada je Emir u Moskvi, uvek dolazi kod mene na Tversku, organizujemo kućne koncerte“, ispričao je Rozum.
„On je i izvanredan organizator koji je izgradio celo selo Drvengrad gde se održavaju muzički i filmski festivali. Mislim da će njegovim dolaskom započeti novi život ruskog pozorišta“.
Osim toga, muzičar je istakao Kusturičinu „neverovatnu povezanost“ sa Rusijom. Reditelj od 2013. godine održava godišnji festival ruske muzike u Srbiji.

„Da li shvatate šta je to kada neko najavi festival ruske muzike u centru Evrope? Za to je potrebna određena hrabrost. Ali ono što se Emiru ne može oduzeti je hrabrost, proboj, iznenađenje i neverovatan sjaj“, istakao je Rozum.

Režiser Pozorišta na Taganki: To je apsurdno

Sa svoje strane, glavni režiser Pozorišta na Taganki Jurij Muravicki smatra da je poziv srpskog reditelja na funkciju u Moskvi apsurdan. On je napomenuo da poštuje Kusturicu kao filmskog reditelja, ali da ne razume njegovo postavljenje na jednu od čelnih pozicija u ruskom pozorištu.
„Na ovu vest sam reagovao protivrečno. S jedne strane, obradovao sam se, jer je to jedan od mojih omiljenih filmskih stvaralaca. Nameravam da u Pozorištu na Taganki uradim predstavu po njegovom filmu ‘Crna mačka, beli mačor’, a počeće da se izvodi u decembru 2022. S druge strane, ova vest je u izvesnom smislu suluda. Malo je čudno da je strani filmski reditelj pozvan da rukovodi ruskim pozorištem. Sa te tačke gledišta, ova ideja zvuči apsurdno“, objasnio je on.
On je dodao da ne sumnja u Kusturičine organizacione sposobnosti.
„Kako se kaže – talentovan čovek je talentovan za sve. Ali ne znam da li je ranije radio u Rusiji. Na kraju krajeva, treba uzeti u obzir da je rusko pozorište određena supkultura. Ipak, želim mu mnogo uspeha na ovom mestu“, zaključio je Muravicki.

Prilepin: Poziv Kusturici ─ fantazmagorija

Pisac Zahar Prilepin nazvao je poziv Kusturici „fantasmagorijom“ i pohvalio ministra odbrane zbog „duhovite odluke“.
„Bez obzira na apsurdni, razigrani, komični sadržaj njegovih veoma različitih, ali uvek odličnih filmova, Kusturica je duboko konzervativan, tradicionalistički reditelj, odgajan, uz to, na ruskoj kulturi“, napisao je Prilepin na Telegramu.
Pisac je pozvao da se ispravi situacija u kojoj se „pametne patriote istrebljuju kao klasa“, a na čelo pozorišta može samo Srbin.
Ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je Emiru Kusturici da preuzme funkciju glavnog režisera Centralnog akademskog pozorišta ruske armije. Ruski ministar sreo se sa srpskim rediteljem 21. februara. Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, Kusturica je prihvatio Šojguovu ponudu. Reditelj je izrazio nadu u uspešne aktivnosti na novom mestu i izrazio želju da se očuvaju klasične vrednosti prilikom postavljanja predstava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala