- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Minski sporazumi su prošlost, garantujemo bezbednost LNR i DNR

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Rusija smatra da je Kijev kriv što Minski sporazumi ne važe. Poslednje akcije vlasti u Ukrajini su pokazale da se oni spremaju za invaziju na Donbas, zato je Moskva odlučila da je vreme Minskih sporazuma prošlo, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko.
„Smatramo da je Kijev svojim akcijama pogazio Minske sporazume, zato oni, nažalost, ne deluju. To nije bio naš izbor, mi smo tokom dugih osam godina pokušavali na razne načine da spasimo te sporazume, bez obzira na to što to nije bilo jednostavno. Nažalost, nismo u tome uspeli“, rekao je Rudenko.
„Poslednji događaji su pokazali da se situacija pogoršava. Faktički se planira treći pokušaj nasilne invazije na Donbas. Vidite šta se dešavalo i sa granatiranjem i sa evakuacijom. Smatrali smo da je prošlo vreme Minskih sporazuma“, dodao je on.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija garantuje bezbednost DNR i LNR.

„Potpisani su sporazumi o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i tih novih država u kojima garantujemo da ćemo osiguravati njihovu bezbednost. Mislim da to svi razumeju“, rekao je ministar.

Vojna situacija u Donbasu značajno je eskalirala 18. februara. Celog dana se pucalo duž kontakt linije. U prestonicama samoproglašenih republika odjeknule su velike eksplozije. Počela je evakuacija žena i dece u pogranične regione Rusije.
Kako je izjavljivao šef DNR Denis Pušilin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će uskoro dati nalog vojsci da izvrši invaziju na DNR i LNR. U subotu 19. februara, lideri DNR i LNR su potpisali ukaz o sveopštoj mobilizaciji.
Predsednik Rusije je 21. februara potpisao dva ukaza kojima se priznaju Luganska i Donjecka Narodna Republika. On je naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju te dokumente.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Moskva saopštila u okviru kojih granica priznaje LNR i DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala