- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Tvrdnje o imperijalnim ambicijama Rusije su spekulacije

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevom izjavio je da nakon odluke o priznanju nezavisnosti LNR i DNR Moskva primećuje spekulacije da Rusija navodno želi da obnovi Rusku imperiju, ali da to nije tačno.

„Rusija je juče donela odluku da prizna suverenitet dve narodne republike Donbasa. Odmah želim da kažem da primećujemo spekulacije na temu toga da Rusija namerava da obnovi carstvo, unutar tih granica imperije. To apsolutno nije tačno. Nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusija je priznala novu geopolitičku stvarnost i aktivno radi na jačanju naše saradnje sa svim nezavisnim zemljama, koje su nastale na postsovjetskom prostoru“, rekao je Putin na sastanku sa Alijevom.

Kako je istakao, odnosi Moskve i Kijeva pokvarili su se nakon državnog udara i nezakonitog preuzimanja vlasti u Ukrajini 2014. godine, nakon čega je saradnja sa Ukrajinom iščezla.
„Čak i u najkritičnijim situacija, kao što je, recimo, rešavanje problema Nagorno-Karabaha, mi smo delovali veoma oprezno, polazeći od interesa svih država koje su uključene u taj proces, i uvek smo se trudili da postignemo obostrano prihvatljiva rešenja. Nažalost, nakon državnog udara u Ukrajini ne vidimo takav nivo i kvalitet saradnje sa Ukrajinom, nestao je. Želim da naglasim: upravo nakon državnog udara i nezakonitog preuzimanja vlasti od strane onih koji su to uradili“, rekao je ruski lider.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike i naložio ruskoj vojsci da osigura mir u Donbasu.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Glavne poruke Putinovog istorijskog govora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala